Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje dr. Brenta Glassa u MSU

U organizaciji Veleposlanstva SAD-a, Muzejsko dokumentacijskim centrom i Muzejom suvremene umjetnosti, u četvrtak, 27. travnja, u 14 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, održat će se predavanje dr. Brenta Glassa.
vrijeme: 27.04.2017. 12,00
mjesto: Clermont-Ferrand, France
url: http://www.clermont-filmfest.com/
Public Memory in the U.S.: How we remember and commemorate the past naziv je predavanja koje će u četvrtak 27. travnja 2017., u 14 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održati dr. Brent D. Glass, jedan od najpoznatijih američkih povjesničara i bivši direktor Smithsonianovog Nacionalnog muzeja američke povijesti.

Dr. Glass jedan je od najvećih stručnjaka za prezentaciju američke povijesti, zaštitu i interpretaciju američkih povijesnih lokaliteta i američkog industrijskog naslijeđa te pionir u korištenju muzejskih blogova u popularizacijski muzeja i muzejskih sadržaja. Na muzejima je, prema ovom glasovitom američkom stručnjaku, odgovornost pronalaženja novih oblika komunikacije sa svojim posjetiteljima i privlačenja novih korisnika: Nije dovoljno samo prikupiti predmete, stručno ih obraditi i staviti u određeni kontekst, potrebno je uspostaviti emotivne veze između posjetitelja i baštine koristeći različite prezentacijske i komunikacijske vještine kako bi povijest prezentirali na sceničan, duhovit i atraktivan način, poručuje u svojim izlaganjima dr. Glass.

Kao povjesničar savjetuje muzejima i povijesnim lokalitetima diljem svijeta da što više angažiraju publiku koristeći svoje zbirke, povijesnu arhitekturu i edukativne programe bez straha da iskoriste i kazališne načine prezentacije: Povijest može biti istovremeno činjenična i zabavna. Povijest govori o ljudima i njihovoj naravi, njihovoj snazi i manama, trijumfima i tragedijama i upravo u tome leži njena privlačnost. Oživite prezentaciju vaših povijesnih lokaliteta uporabom rasvjete, kostima i glumaca, koristeći pozadinsku glazbu i specijalne efekte kao i suvremene informacijske tehnologije, savjetuje muzejskim stručnjacima dr. Brent Glass.

Brent D. Glass bivši je direktor najvećeg muzeja posvećenog američkoj povijesti – Smithsonianovog Nacionalnog muzeja američke povijesti u Washingtonu. Muzej je pod njegovim vodstvom (od 2002.–2011. godine) dobio više od 75 milijuna dolara donacija od različitih pojedinaca, fondacija i poslovnih korporacija, a njegov postav postao je bogatiji za dvije nove stalne izložbe: “America on the Move” i “The Price of Freedom: Americans at War“. Također, za njegova mandata realizirana je i veoma zapažena izložba “Treasures of American History”.
Prije nego što je postao direktor Nacionalnog muzeja američke povijesti, radio je kao izvršni direktor Pennsylvania Historical and Museum Commission-a (1987.–2002. godine), vladine agencije u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji koja upravlja s 25 povijesnih lokaliteta, muzejskih institucija i arhiva.

Čest je govornik na kulturnim i diplomatskim programima američkog State Departmenta i radi kao savjetnik za nekoliko eminentnih američkih kulturnih institucija, uključujući The Presidio u San Franciscu i DeVos institut koji se nalazi u sklopu J.F. Kennedy centra u Washingtonu.
Prošle godine objavio je knjigu 50 Great American Places : Essential Historic Sites Across the U.S., hvaljeni povijesni vodič koji čitatelja vodi kroz pedeset najvažnijih kulturnih i povijesnih lokacija u Sjedinjenim Državama. Vodič na edukativan i zabavan način prezentira povijest Sjedinjenih Država dajući  čitateljima kontekst lokacija koje predstavljaju fundamentalne američke teme – demokraciju, dramatične posljedice vojnih sukoba, snažnu ulogu inovacija i poduzetništva, dostignuća različitih kulturnih tradicija.