Preskočite na glavni sadržaj

Svjetski dan plesa - Popijte kavu ispod trepavica u ZPC-u

Diljem svijeta dnevno se popije preko dvije milijarde šalica kave, a onu napravljenu prema recepturi koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, može se naručiti isključivo u Zagrebačkom plesnom centru u 20 sati 28. i 29. travnja, kada se ujedno obilježava i Svjetski dan plesa. Osim subotnje premijere nove predstave, sve posjetitelje očekuje cjelodnevni zabavni program.
vrijeme: 28.04.2017. 20:00
mjesto: Ilica 10/1, Zagreb
url: http://www.zagrebackiplesnicentar.hr

Život, ili točnije ono što bismo mogli nazvati svojom osobnom stvarnošću, čine mali rituali, slučajnosti, neki važni susreti. Ponekad se susrećemo s problemima, ponekad s prijateljima, a ponekad je nužno da se susretnemo  i sami sa sobom. Potraga za vremenom i prostorom mogućih susreta događa se jednako na kavi u gradu kao i na kavi ispod trepavica. Privlačni u svojoj raspuštenoj nepredvidivosti, snovi su matrice kroz koje kanaliziramo, fikcionaliziramo i prerađujemo iskustva - stvarajući osobne i promjenjive verzije stvarnosti.
„U želji za iskustvom koje bi bilo zajedničko, univerzalno, ono koje želimo podijeliti s drugima, u stalnoj smo potrazi za strategijama komunikacije, za mjestima susreta, a lako je moguće da smo zapravo ponajviše 'uključeni' u svemir upravo u trenucima koji izmiču čvrstoj kategorizaciji racionalnog i događaju se u rascjepu između sna i jave. Na toj propusnoj granici između potrage i potrebe, osjetilnog i osjećaja, fikcije i stvarnosti, nastaje i ova predstava“, ističe koreografkinja predstave Zrinka Lukčec Kiko.
Plesnu poslasticu “Na kavi ispod trepavica“ dodatno su začinili koautorstvo i izvedba Dore Kokolj i Eni Vesović, dramaturgija Maje Sviben, dizajn projekcije Majde Džanić Bogojević te kostimografija Emine Kušan.
 
Vikend rezerviran za ples
Ispijanje kave ispod trepavica odlična je uvertira u Svjetski dan plesa, koji se tradicionalno obilježava 29. travnja, a ove će godine u ZPC-u biti prepun raznih događanja i aktivnosti. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Bogat cjelodnevni program započinje u dvorištu ZPC-a u 11 sati impro jamom sa glazbenicima Nomad jama pod vodstvom Martine Granić. U 13 sati slijedi predavanje i class voguinga Mateje Miković, a Petra Valentić približit će suvremeni ples svim zainteresiranima u 15 sati. Premijera predstave Zrinke Lukčec Kiko na rasporedu je u 20 sati nakon čega slijedi otvorenje izložbe fotografija Nikoline Nerat Jukić pod nazivom MOVEM(OM)ENT.
Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje granice, on je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek autor, sredstvo i samo umjetničko djelo. Raznolikost i bogatstvo plesnih formi u svijetu se obilježava od 1982. godine, a u Hrvatskoj od 1999. Ni 2017. neće biti iznimka. U ZPC-u će se pročitati Svjetska poruka čija je autorica jedna od najpoznatijih koreografkinja, koja nas je nedavno napustila, Trisha Brown te hrvatska poruka Miljenka Vikića, poznatog baletana. Pregršt razloga za dobru zabavu i cjelodnevni ples nalazi se u Zagrebačkom plesnom centru, a na proslavu su pozvani svi!
Za sve ostale informacije o programu i ulaznicama za predstavu, posjetite službenu web stranicu Zagrebačkog plesnog centra www.zagrebackiplesnicentar.hr.