Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Medionauta' i 'Istarskih štorija' Pulske filmske tvornice

Pulska filmska tvornica imat će ovoga tjedna na TV Novi Pula dvije premijere  – dokumentarnog serijala 'Istarske štorije' i obrazovno-informativne emisije 'Medionauti'. Prva epizoda 'Istarskih štorija' – 'Forešta verđine' Sande Letonje-Marjanović bit će prikazana ovoga četvrtka, 16. veljače, u 21,45 sati, dok će se u nedjelju, 19. veljače, u 18,30 sati javnosti predstaviti 'Medionauti' s epizodom o beskućnicima.
vrijeme: 16.02.2017.
mjesto: Pula
url: http://www.pulskafilmskatvornica.hr/

''Forešta verđine" donosi neobičnu priču o jednom pulskom paru. "Ja sam sretan čovjek na zemlji", kaže Miro koji sa Sedinom gradi kuću od drveta i vreća punjenih zemljom. Poznaju se još iz vremena KZP-a, Kulturno-zabavnih programa, i izviđača, a sada su roditelji 16-godišnjaka koji se polako osamostaljuje te na svojoj zemlji žive u miru svoj permakulturni "zemljanski" san. Povremeno se koriste i svojim neobičnim mističnim moćima, pretvarajući se u ulične i kazališne čarobnjake.
 
Šest narednih 15-minutnih epizoda različitih autora (Ines Pletikos, Goran Legović, Katarina Radetić, Marko Zdravković-Kunac i Ivana Anić), među kojima su kako oni afirmirani tako i mladi kojima su prvi bili mentori, bit će prikazano u istom terminu. Ovaj dokumentarni televizijski serijal tematizira kulturne različitosti istarskog prostora te otkriva osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut ćemo mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze.
 
"Medionaute" će otvoriti epizoda na temu beskućnika, koja istražuje razloge radi kojih se sve više građana nalazi na rubu egzistencije. Osim što pruža uvid u njihov svijet, u epizodi se postavlja i pitanje što mi možemo učiniti za te ljude. O problemu će nam, između ostalih, pričati i Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula. U istom terminu bit će prikazano i preostalih sedam epizoda posvećenih krizi novinarske profesije, istraživačkom novinarstvu, neprofitnim medijima, društvenim mrežama, govoru mržnje u medijima, društvenom poduzetništvu te mladima i medijima.
 
Ova obrazovno-informativna televizijska emisija bavi se temama medijske i građanske pismenosti, a usmjerena je na promicanje vrijednosti pluralizma, ljudskih prava i slobode medija. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula pod mentorstvom stručnog tima - Ivana Dobrana i Tanje Carić. U pojedinim epizodama nastoji se istražiti konkretan problem putem proučavanja zakonskih propisa, rezultata znanstvenih istraživanja, javnog mnijenja, potreba manjinskih skupina, stavova stručnjaka i uloga institucija, kao i predstavljanja udruga koje rade na unapređenju civilnog društva. Emisija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i roditeljima, nastavnicima i široj javnosti.
 
Oba serijala su realizirana zahvaljujući financijskoj podršci Agencije za elektroničke medije, Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, te Hrvatskog audiovizualnog centra. "Medionautima" su uz još financijski doprinijeli Istarska županija i Grad Pula.