Preskočite na glavni sadržaj

Maske na otvorenom trgu: tri fašničke povorke susreću se u HNK-u

Projekt 'Maske na otvorenom trgu', tijekom kojega se u Etnografskom muzeju, Hrvatskom školskom muzeju i Muzeju za umjetnost i obrt održavaju radionice izrade maski i edukativni programi posvećeni fašniku, svoj će vrhunac imati u subotu, 25. veljače, na velikom fašniku za djecu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).
vrijeme: 25.02.2017.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Tijekom veljače u muzejima smještenima u blizini HNK održavaju se radionice na kojima djeca izrađuju maske i uče o fašničkoj tradiciji, te se pripremaju za završnu svečanost u nacionalnoj kazališnoj kući čiji su ansambli za taj dan pripremili poseban program.
 
"Nova manifestacija na neki je način nastavak onoga što smo počeli 2014. godine s Danom otvorenog trga, kada smo okupili sve institucije na Trgu i tisuće građana koji su ondje taj dan prošli", rekla je intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč na konferenciji za novinare.
 
Dan otvorenog trga nastavio se i iduće dvije godine, te je odlučeno da će se ponovno okupiti kada bude prigoda za to. "Sretni smo što možemo sudjelovati jer je stoljetna tradicija kazališta vezana i za fašničke manifestacije, a mi je nastavljamo i u 21. stoljeću", dodala je Vrgoč.
 
Nakon muzejskih radionica maskirane povorke djece će se nakon radionica u trima muzejima uputiti prema HNK i tamo sudjelovati u glazbeno-scenskom programu, u okviru kojega će operni solisti Ivana Lazar i Stjepan Franetović izvesti operne arije iz Mozartove "Čarobne frule" i druge prigodne arije, uslijedit će izvedba jednog dijela iz slavnog baleta "Orašar", a potom će glumica Petra Svrtan recitirati pjesme za djecu o fašniku.
 
Djeca će nakon toga moći razgovarati glumcima, opernim solistima i baletnim umjetnicima, a potom i sudjelovati u reviji najboljih maski od kojih će tri najbolje izabrati žiri glumaca. 
 
Ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan smatra kako jedna takva manifestacija pokazuje da je Zagreb prijestolnica kulture, svake je godine sve više sadržaja, a ovaj su put ciljana skupina djeca vrtićke i školske dobi.
 
U povodu fašnika Etnogafski muzej otvorio je 7. veljače izložbu "Kako te maska mijenja" o pokladnim običajima mačkara iz Gljeva u okolici sinja, uz koju su organizirane radionice o tome kako se uspješno maskirati uz pomoć šminkera, dizajnera i vještina kretanja pod maskom. 
 
Na završnoj priredbi u tom će se muzeju održati bal kojim se tjera zima, edukativna igra i radionica "Spas u zadnji čas" za one koji nisu stigli izraditi svoju masku, a žele sudjelovati u povorci. 
 
Muzej za umjetnost i obrt svoje je radioničke programe uklopio u aktualnu izložbu "Orašar", jedna je radionica već održana, a druga će se održati 18. veljače, kada će djeca od 9-13 godina imati priliku upoznati Mirnu Sporiš, baletnu prvakinju HNK Zagreb koja je plesala u baletu "Orašar". 
 
Uz njeno stručno vodstvo djeca će na radionici naučiti osnovne baletne korake i pripremiti kraću koreografiju za nastup na završnoj priredbi pod maskama. 
 
Završna priredba, 25. veljače, otvorena je za svu djecu koja dođu u MUO maskirana. Time ostvaruju pravo na besplatni ulaz na izložbu Orašar te sudjelovanje u završnoj povorci maškara, a u Muzeju  ih očekuje bogati program, među ostalim, šminkanje maškara, razgledavanje izložbe Orašar, scenski igrokaz "Orašar", baletni nastup polaznika plesne radionice po koreografiji Mirne Sporiš.
 
Hrvatski školski muzej pripremio je u veljači za predškolarce i učenike nižih razreda radionice Rampppinije, prema pjesmi Grigora Viteza, i izradu maski na tu temu, prilikom čega će naučiti tko je Rampppinije i kako izgleda. Održat će se 16., 23. i 25. veljače. 
 
Muzej također planira postaviti izložbu "Kad bi drveće hodalo - Ostavština pjesnika Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju". 
 
Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić, pohvalio je suradnju muzeja i kazališta, ustvrdivši kako izlaženje iz matičnih institucija doprinosi velikoj popularnosti i 'boomu' kulture u Gradu Zagrebu. 
 
Zbog ograničenog kapaciteta obavezne su prijave na muzejske radionice, na završnoj priredbi na svim će lokacijama uz pomoć sponzora biti osigurane i nezaobilazne krafne. (Hina)