Preskočite na glavni sadržaj

Gostovanje Andreja Kurkova u Zagrebu

Edicije Božičević pozivaju na predstavljanje knjige 'Vrtlar iz Očakova' slavnog ukrajinskog pisca Andreja Kurkova u petak, 17. 02. 2017. u 19:30, u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
vrijeme: 17.02.2017. 19:30
mjesto: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Igor je neambiciozan i indolentan mladić koji u provinciji živi s rastavljenom majkom. Iznenadni dolazak novog vrtlara, Stepana, u njihovu kuću promijenit će mu život. S vrtlarom će se pojaviti i „milicijska uniforma“, svojevrsni vremenski stroj koji će antijunaka voditi u prošlo stoljeće  i doba SSSR-a. Kontrapunktiranje dviju epoha autoru omogućuje da ponudi vlastiti pogled na nedavnu prošlost Ukrajine i usporedi je sa sadašnjošću, te upuštajući se u vremensku igru odvede roman prema mogućem zaključku – svoju prošlost, a time i sadašnjost, svatko odabire sam.
 
„Za neke je on suvremeni Bulgakov; za druge je ukrajinski Murakami... Karakterističnim spojem realizma i fantazije ova knjige oduševit će čitatelje... Kurkov kombinira prozaične detalje života u modernoj Ukrajini (maršrutke, konzerve sardina i demižonke) s nadrealističnim elementima iz trilera i znanstvene fantastike: gangsteri što potežu noževe, ili vremenske crvotočine u ponoćnim predgrađima. Radnja klapara poput kijevskog prigradskog vlaka, koji se redovito zaustavlja radi opskrbe votkom, salamom i slanim krastavcima...“
Phoebe Taplin, Guardian
 
„Roman nas vrlo brzo uvlači u svoj vrtuljak, fantaziju s malo vjerojatnim ali zavodljivim junakom.“
Matthew Dennison, The Times
 
„Kurkov nadmoćno vlada detaljima, roman mu je protkan izvrsnim humorom i odiše lakoćom.“
 Tom Adair, Scotsman
 
 „Roman prikazuje sukob generacija... ali donosi i priču o tome koliko očevi i sinovi jedni druge uzajamno trebaju.“
Lesley McDowell, Glasgow Sunday Herald
 
O AUTORU
 Andrej Kurkov (1961., Budogšč) ukrajinski je pisac rođen u okolici Sankt Peterburga. Piše na ruskom i ukrajinskom. Studirao je na Institutu za strane jezike u Kijevu. Neko je vrijeme radio kao novinar. Vojnu je službu odslužio kao zatvorski čuvar u Odessi. Radio je kao filmski kamerman, a zatim je i sam počeo pisati scenarije, uključujući i one za vlastita djela. Autor je 19 romana i desetak knjiga za djecu. Na hrvatskom su mu objavljeni romani Dobri anđeo smrti (V.B.Z., 2003.) i Preživjeti s pingvinom (Edicije Božičević, 2005.) uspješnica koja mu je donijela svjetsku slavu.