Preskočite na glavni sadržaj

Srijeda u Muzeju: Matko Vekić - Orijenta(liza)cija

U sklopu Srijede u Muzeju, u palači Sermage, 15. veljače, u 19 sati, otvara se izložba akademskog slikara Matka Vekića 'Orijenta(liza)cija'. Izložba je postavljena za razgled do 26. ožujka ove godine.
vrijeme: 15.02.2017. 19:00
mjesto: GMV Trg M. Stančića 3, Varaždin
url: http://www.gmv.hr

Najnoviji ciklus Matka Vekića nazvan Orijenta(liza)cija obuhvaća dvije tematske cjeline, Džihad i Maska slike Božje, koje su, premda naizgled vrlo udaljene, prožete i povezane autorovom jedinstvenom slikarskom interpretacijom. Već u samom nazivu ciklusa autor sugerira aktualnost motiva izniklih iz sadašnjeg trenutka, te naglašeni senzibilitet za društvena zbivanja, zadržavajući u svom izrazu vrlo osobna razmišljanja i komentare na svijet oko sebe. Rezultat ovakve percepcije su motivski vrlo različite slike, proizašle iz znatiželje autora, kao i želje da postojeći interes propitkuje i kanalizira upravo kroz slikarstvo. Ovaj ciklus reflektira umjetnikov odnos prema svijetu, prenoseći nam njegovu neravnodušnost prema suvremenim pojavama u društvu, i to nerijetko s dozom provokativnosti, kojom nudi protutežu svakoj apatiji, ističe povjesničar umjetnosti i autor stručne izložbene koncepcije Miroslav Gašparović

Matko Vekić (r. 1970. g.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi, sudjelovao u nizu likovnih kolonija održanih u Hrvatskoj i u inozemstvu te izlagao na brojnim skupnim izložbama. Za svoj rad višestruko je nagrađivan, a djela mu se nalaze u fundusima Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Galerije umjetnina u Splitu, u Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti Filip Trade, Zbirci Erste Banke te u brojnim drugim javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu.