Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe 'Margina' u Palachu

U subotu, 11. veljače 2017., u 19 sati u Galeriji SKC, u Palachu, otvara se multimedijalna izložba Margina Nine Zimmermann i Sare Salamon. Izložba se može pogledati radnim danom od 17 do 20 sati do četvrtka 16. veljače.
vrijeme: 11.02.2017. 19:00
mjesto: Kružna 8, OKC Palach, Rijeka
Izložba „Margina“ Nine Zimmermann i Sare Salamon spoj je dva samostalna projekta koja povezuje zajednički motiv granica. Za jednu su granice one između autora i čitatelja te između teksta i margina u knjigama, a za drugu (nekadašnje) državne granice u našoj regiji i arhitektonski objekti na ničijoj zemlji.
 
Zašto Margina?
„Margine nisu mjesta pretapanja, mjesta su to Drugoga, gdje kao da očekujemo matematičko cijepanje - jasni rez, oštru podjelu." (iz predgovora Liberte Mišan). Autorice, svaka kroz svoj tematski pristup, istražuju modele transformacije objekta, granice i krhka mjesta značenja. Od 2015. godine zanima ih što određuje granicu, što se događa s one strane linije i kakvi postajemo ako prekoračimo.
 
Granični objekti Sare Salamon je site-specific projekt, odnosno medijsko istraživanje transformacije i fluidnosti odnosa prostora i objekta. Projekt je tematski smješten na područjima bivših granica Hrvatske, Slovenije i Italije. Bivši granični prijelazi napušteni su arhitektonski objekti na ničijoj zemlji; oduzete funkcije i namjene, oni postaju spomenici nekog prošlog sustava koji se svakodnevno oživljuju novim civilizacijskim problemima.
Tragovi s margine Nine Zimmermann multimedijalni je projekt koji granice traži na drugim mjestima - u prostoru knjige i u odnosu između autora/ica i čitatelja/ica. Projekt tematizira knjigu kao mjesto ostavljanja tragova čitatelja kroz povijest i to čini na primjeru Homerove Ilijade. Ostavljanjem tragova čitatelji se upliću u autorsko djelo - djelo koje je samo po sebi već krhko.
 
Projekt je realiziran uz podršku Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.
 
Biografije:
Sara Salamon, rođena u Rijeci 1991., diplomirala je na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij. Zanimaju ju konceptualni pomaci i njihova presretanja u različitim medijima. Od 2011. do 2017. godine prezentirala je svoje umjetničke radove i kolaborativne projekte na više grupnih izložbi u Rijeci, Sisku, Zagrebu, Ljubljani, Grazu, Karlsruheu, Berlinu i New Yorku te samostalnoj izložbi “Izmještanja” u Galeriji VN u Zagrebu. Za svoj projekt ''Minuta šutnje'' dobila je 2013. godine Nagradu Akademije primijenjenih umjetnosti za najbolji umjetnički rad.Entuzijast i istraživačica novih tehnologija i metodologija.

Nina Zimmermann, rođena je u Rijeci 1989. Preddiplomski studij završila je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, pri Odsjeku za kulturalne studije, a titulu magistre medijskih umjetnosti i praksi (modul Intermedija) na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.  Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji te sudjelovala na brojnim projektima i radionicama. Njezini radovi često kroz video, fotografije, instalacije i objekte propitkuju tijelo i prostor, a u posljednje vrijeme je zanima spoj izvedbenih umjetnosti i novih medija.