Preskočite na glavni sadržaj

'Crvena knjiga' Glorie Oreb u Salonu Galić

Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split poziva na izložbu 'Crvena knjiga' umjetnice Glorie Oreb, u petak, 10. veljače, u 20 sati, u Salonu Galić. Izložba ostaje otvorena do 21. veljače.
vrijeme: 10.02.2017.
mjesto: Croatia
url: http://bruketa-zinic.com/
Ovaj rad Glorie Oreb nastavak je njezinih istraživanja u području medijskog pristupa slici, kao i u području knjige kao vizualnog medija i umjetničkog objekta, kojom problematikom se ova multimedijalna umjetnica počela intenzivno baviti 2014. godine, slijedeći suvremenu strategiju interdisciplinarnosti, medijskog umrežavanja i transdisciplinarnog pristupa.

Do sada je realizirala nekoliko artist´s books  : Knjigu o gradu , Knjigu o prirodi, Knjigu o svjetlu, Zelenu knjigu, Enciklopediju mrtvih  te prvu varijantu Crvene knjige, pokazujući pritom suvremeni – medijski, pristup slici... Gloria Oreb naslonila se u svojoj Crvenoj knjizi koncepcijski na neke osnovne ideje i postavke iz Jungove knjige, koje su joj bile bliske i koje su je inspirirale, ali je sadržaje dalje razvijala na svoj način, u skladu sa svojom prirodom i svojim umjetničkim nervom. Tako je, primjerice, Jungovo introspektivno opipavanje unutarnjeg „krajolika duše“ i teško sučeljavanje s nesvjesnim i podsvjesnim, u svojoj knjizi pretvorila u poetično opipavanje „krajolika imaginacije“, a motiv šume u nje je metafora životne aktivnosti - i duhovnosti. Ipak, u osnovnoj ideji se slaže s Jungom, pa kao i on, teži za uravnoteženjem unutarnjega i vanjskoga, za postizanjem cjelovitosti i potpunosti te tako za zaokruženjem ličnosti. iz predgovora- Višnja Slavica Gabout