Preskočite na glavni sadržaj

Kulminacija mjeseca posvećenoga Iannisu Xenakisu

U ponedjeljak, 30. siječnja u 20 sati u Laubi, Cantus Ansambl odaje počast Xenakisu presjekom njegova neponovljivog stvaralaštva od šezdesetih godina pa sve do kraja 20. stoljeća, neraskidivo povezanog s njegovim arhitektonskim djelovanjem.
 
vrijeme: 30.01.2017.
mjesto: Zagreb, Lauba
url: http://www.hds.hr
U povodu 95. godišnjice rođenja skladatelja i arhitekta Iannisa Xenakisa, na poticaj Cantus Ansambla, Hrvatsko društvo skladatelja, ORIS Kuća arhitekture i Hrvatski glazbeni zavod posvetili su siječanj upravo ovom velikanu. Počevši s okruglim stolom u Hrvatskom glazbenom zavodu, 21. siječnja, krenula je razmjena znanja, misli i kreacija koje je Xenakis iznjedrio i inspirirao.

Na svom prvom ovogodišnjem koncertu u ciklusu sezone 2016./17., u ponedjeljak, 30. siječnja u 20 sati u Laubi, Cantus Ansambl odaje počast Xenakisu presjekom njegova neponovljivog stvaralaštva od šezdesetih godina pa sve do kraja 20. stoljeća, neraskidivo povezanog s njegovim arhitektonskim djelovanjem.

Program:

All About Iannis
Program:
Iannis Xenakis: Atrées, za 11 glazbenika
Phlegra, za 11 glazbenika
Jalons, za 15 glazbenika
O-Mega, za solo udaraljke i 13 glazbenika

Koncertom ravna Berislav Šipuš, a solist na udaraljkama je Marko Mihajlović.

Članovi ansambla pripremili su i nekoliko glazbenih izvedbi u sklopu otvorenja izložbe Iannis Xenakis i UPIC u ORIS Kući arhitekture, u sklopu Noći muzeja, 27. siječnja u 19h. Izložba ostaje otvorena do 11. veljače.

Početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća Xenakisov interes bio je usmjeren na razvoj teorije kompozicije kroz primjenu na računalu. Osmislivši vlastiti softver, uspio je uvjeriti tvrtku IBM u Parizu da na njezinim računalima pokrene svoje programe, a kao rezultat su nastale skladbe okupljene pod nazivnikom ST, kao skraćenicom za stohastičke procese koji su uključivali strogu primjenu funkcija vjerojatnosti tijekom donošenja odluka u samoj kompoziciji. U tom je ciklusu skladba Atrées, za 11 glazbenika (ST/10) iz 1960. godine koja je na programu koncerta.

Glazba Iannisa Xenakisa nesumnjivo odaje utjecaj antičkog naslijeđa iz njegove pradomovine Grčke kao stalnog izvora nadahnuća, udružujući ga s radikalnim modernizmom na kojem najvećim dijelom počiva njegov izričaj, kao i arhitektonskim te matematičkim načinima promišljanja. Godine 1975. započela je njegova suradnja s glasovitim ansamblom specijaliziranim za suvremenu glazbu, London Sinfonietta, a prvo djelo koje je za njega napisao 1975. godine bila je Phlegra, za 11 glazbenika, čiji se naslov referira na mjesto bitke Titana i olimpskih bogova.

Godine 1986., prilikom obilježavanja desete godišnjice Centra Georges Pompidou, Ensemble InterContemporain pod Boulezovim ravnanjem, predstavio Xenakisovo djelo Jalons, za 15 glazbenika, nastalo iste godine upravo za tu prigodu. U sklopu izvedbe ove skladbe ansambl će instrumentacijski proširiti i nesvakidašnji kontrabas klarinet.

U dobi od 75 godina, narušenog zdravlja, Iannis Xenakis, dotad vjeran svojoj nepresušnoj imaginaciji na kojoj je temeljio nove slušne vizije, počeo je gubiti stvaralački zamah. Tako je godine 1997. stvorio svoju posljednju skladbu, O-Mega, za solo udaraljke i 13 glazbenika. Sam naslov skladbe je u potpunosti simboličan; odnosi se na posljednje slovo grčkog alfabeta, ali i na općenitu oznaku za završetak, u ovom slučaju jednog intenzivnog i živopisnog stvaralačkog puta. Kao solist uz ansambl će nastupiti udaraljkaš Marko Mihajlović.

https://www.facebook.com/CantusAnsambl/