Preskočite na glavni sadržaj

Na ovotjednoj Bookvici gostuje Olja Savičević Ivančević

U ovotjednoj Bookvici, koja će se održati u četvrtak, 19. siječnja, u 20:30 sati, u splitskom klubu Quasimodo bit će predstavljen posljednji roman Olje Savičević Ivančević 'Pjevač u noći'. Voditeljica Bookvice je Patricija Vodopija.
vrijeme: 19.01.2017. 20:30
mjesto: Klub Quasimodo, Gundulićeva 26a/II, Split
Olji Savičević Ivančević će se na Bookvici dodijelit i statua "Libar za vajk" - nagrada čitatelja pulskog sajma knjige, koju zbog odustnosti nije primila prošloga mjeseca u Puli.

Brojnim nagradama ovjenčana splitska spisateljica, koja je svojim prošlim romanom (prvijencem) osvojila laskave pohvale kritičara širom Europe i SAD-a kao jedan od najzanimljivijih novih europskih spisateljskih glasova: nakon višegodišnjeg pauziranja od promocija u svome gradu, Olja Savičević Ivančević predstavit će svoj novi, hvaljeni roman „Pjevač u noći“ (Sandorf, 2016.), moćnu i nepretencioznu, duboku, a p(l)itku, sasvim posebnu ljubavnu priču u kojoj autorica ljubav suprotstavlja besmislu i potiče nas na razmišljanje o životu i svijetu u kojem živimo.

„Pjevač u noći je romansa s elementima sapunice, on the road i epistolarno-detektivskog romana, u kojoj se ljubav u doba kapitalizma i zaborava propituje, dekonstruira, a možda i ponovo izmišlja kroz imaginarni dijalog i citatne naklone slavnim i manje slavnim pretečama (pjesnicima, piscima velikih ljubavnih romana, performerima, uličnim umjetnicima, filozofima). Ovo je roman koji nosi tako rijetku nepatetičnu sentimentalnost koja bešćutne ostavlja posramljenima, a tankoćutne napada ravno u srce. Jezik Olje Savičević Ivančević priča je za sebe, gust i sabijen kao prasvemir...“
Ivan Sršen

Knjigu će predstaviti sama autorica i nakladnik Ivan Sršen, a svoja razmišljanja o „Pjevaču u noći“ s publikom će podijeliti i splitska spisateljica Tanja Mravak. Osim o ljubavi i umjetnosti, hrvatskoj stvarnosti i iluzijama, žanru i iskoraku iz njega, gradu i selu, mentalitetima i stereotipima, autorica i nakladnik pričat će i o dojmovima s nedavne literarne turneje po Americi te mogućnostima izlaska hrvatske književnosti na velika inozemna tržišta.

Kao i svaki put u Bookvici, najsretniji posjetitelj ili posjetiteljica dobit će knjigu na dar, a u nastavku večeri slušat će se glazba po izboru gostujuće autorice.
 
KRATAK ŽIVOTOPIS AUTORICE:
OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ (Split, 1974.) piše prozu, poeziju, novinske kolumne. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Knjige su joj prevedene i objavljene u desetak stranih zemalja, a ulomci iz proze i pjesme na tridesetak jezika.
Za rukopis „Nasmijati psa“ nagrađena je „Prozakom“, dobitnica je prve nagrade „Ranko Marinković“ Večernjeg lista za kratku priču te nagrade „Kiklop“ za zbirku poezije „Kućna pravila“. Roman „Adio kauboju“ nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost „Jure Kaštelan“. Prema romanu je postavljen  istoimeni kazališni komad. Na osnovi nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je nekoliko kazališnih predstava za djecu. Živi i radi u Splitu kao samostalna spisateljica.
Objavila: zbirke pjesama „Bit će strašno kada ja porastem“(1988.), „Vječna djeca“(1993.), „Žensko pismo“ (1999.), „Puzzlerojc“ (2005.), „Kućna pravila“ (2007.), “Mamasafari (i ostale stvari)” (2012.); zbirku priča „Nasmijati psa“ (2006.); romane „Adio kauboju“ (2010.) i „Pjevač u noći“ (2016.).