Preskočite na glavni sadržaj

Treća filmska večer Hrvatskog filmskog ljetopisa: Film i glazba uživo

Treća filmska večer pod nazivom 'Film i glazba uživo', u organizaciji Hrvatskog filmskog ljetopisa, održat će se u petak, 20. siječnja, od 19 sati u zagrebačkom kinu 'Tuškanac'.
vrijeme: 20.01.2017. 19 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr/

Povodom novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa (86-87) posvećenog glazbi na filmu organizirana je Treća filmska večer Hrvatskog filmskog ljetopisa na kojoj će se prikazati Priča sa zapadne strane (West Side Story, r: Robert Wise, Jerome Robbins, 1961), ekranizacija popularnog brodvejskog mjuzikla koja je nadrasla svoj predložak i postala nezaobilaznim glazbeno-plesnim klasikom sedme umjetnosti. Partitura Leonarda Bernsteina zavila je slavnu Shakespeareovu melodramu u note nezaboravnih songova kao što su 'America', 'Maria', 'I Feel Pretty', 'Tonight', 'Somewhere' i 'Jet Song', dok ju je koreografija Jeromea Robbinsa rasplesala diljem urbanih vizura New Yorka. Ne čudi stoga da je West Side Story jedan od najnagrađivanijih (pripalo mu je i deset Oscara) i najomiljenijih mjuzikala svih vremena. Film Priča sa zapadne strane prikazuje se u Velikoj dvorani kina Tuškanac u 21 sat.
 
Program Treće filmske večeri Hrvatskog filmskog ljetopisa otvorit će u 19 sati nastup glazbenog trija Pavla Miljenovića koji će u predvorju izvoditi nezaboravne standarde filmske glazbe.
 
U 20.15 h u Velikoj dvorani na rasporedu je tribina o filmskoj glazbi u kojoj sudjeluje muzikološki, filmološki, dirigentski i pijanistički trio: Irena Paulus, Marijan Tucaković i Nikica Gilić. Bit će riječi o načinima upotrebe i povijesti glazbe na filmu, uglednim hrvatskim i svjetskim filmskim skladateljima, kao i o temama iz aktualnog broja Ljetopisa: soundtracku suvremenih blockbustera, nastupima klasičnih pijanista u igranim i animiranim filmovima, Almodóvarovim vezama s popom i world musicom te žestokim očitovanjima punka na ekranu.
 
Raspored: 
 
19 sati, Predvorje kina Tuškanac: Nastup glazbenog trija Pavla Miljenovića s programom filmskih standarda
 20.15, Velika dvorana kina Tuškanac - Tribina 'Filmska glazba', sudjeluju: Irena Paulus, Marijan Tucaković i Nikica Gilić
21 sat, Velika dvorana kina Tuškanac - Priča sa zapadne strane (West Side Story, r: Robert Wise, Jerome Robbins, 1961, 151 min)
 
Ulaznice 15 kuna (10 kuna za članove Filmskih programa).
 
U sklopu filmskih večeri organizira se i promotivna prodaja aktualnog i prethodnih brojeva Hrvatskog filmskog ljetopisa. Sve informacije provjerite na ovoj poveznici, ili na Facebook događaju.
 
Izvor: HAVC