Preskočite na glavni sadržaj

Časopis 'Kronike' objavio nepoznate rukopise Branka Vodnika

 Časopis Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 'Kronike' (33/2016) objavio je dva do sada nepoznata rukopisa jednog od najistaknutijih hrvatskih povjesničara književnosti Branka Vodnika (1879.-1926.), priopćeno je iz uredništva časopisa.
vrijeme: 13.01.2017.
Časopis, kako se navodi, objavljuje rukopise iz ostavštine koji se čuvaju u Arhivu Odsjeka za povijest hrvatske književnosti i podsjeća da je Vodnik bio pokretač "Nove Hrvatske" i "Savremenika" te autor naše prve relevantne "Povijesti hrvatske književnosti" (1913.),
 
Vodnik je bio i autor udžbenika za srednje škole, a uredio je kritičko izdanje Petra Preradovića te monografiju o Stanku Vrazu. Bio je profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.
 
Časopis "Kronike" je ranije objavio njegov rad iz ostavštine "Metodologija hrvatsko-srpske književne historiografije" u redakciji Vide Flaker, a sada u redakciji Ane Batinić objavljena su dva njegova do sada nepoznata i neobjavljena rukopisa: "O studiju hrvatske književnosti" i "Filološki metod literarno-istorijske kritike" u kojima anticipira mnoge teorijske postavke današnje književne kritike, ali i književnopovijesne znanosti.
 
U "Kronikama" je objavljen i dio iz ostavštine Marijana Matkovića, koju je  izdvojila Antonija Bogner Šaban, a Josipa Dragičević uz svoj uvodni tekst donosi i ulomke iz neobjavljenih memoara hrvatske glumice Ifke Kralj (1856.-1942.). Željko Trbušić objavljuje "Inventarni popis arhivskog fonda Ljube Wiesnera", pjesnika između dva rata, autora čuvene "Hrvatske mlade lirike" (1914.), koji je napustio Hrvatsku 1943.
 
Wiesner je, kako podsjeća uredništvo, bio u Njemačkoj i Austriji, a od 1948. živio je u Rimu. Na Radio Vatikanu pisao je uglavnom o temama iz hrvatske književnosti i povijesti. U Rimu je umro i pokopan 1951. najprije u zajedničkoj grobnici, a potom i u samostalnom grobu.
 
Časopis ima sažetak  na engleskom jeziku i stručne recenzije.

(Hina)