Preskočite na glavni sadržaj

Rođendan umjetnosti 2017.

Rođendan umjetnosti 2017.
Ove će se godine Hrvatski radio u utorak 17. siječnja po dvanaesti put uključiti u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Europske radijske unije - EURORADIA. Uključenje iz Zagreba počinje u 21.30 izravnim prijenosom dijela nastupa mlade kantautorice Sare Renar iz Vintage Industrial Bara u Zagrebu...
vrijeme: 17.01.2017. od 20.30 sati
mjesto: HR3 / Zagreb, Vintage Industrial Bar
url: http://artsbirthday.ebu.ch/

Art's Birthday slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao VJEČNE MREŽE (La Fête permanente). Rođendan umjetnosti različitim se događajima tako slavi uz obvezu umjetnika da donesu svoj „dar“ koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

Kao i dosadašnjih godina Europska radijska unija na dva satelitska kanala ponudit će izravne prijenose iz dvadesetak europskih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje. Tako će se i ove godine Hrvatski radio na Trećem programu uključiti u projekt EBU-a u trajanju od 20.00-24.00  kombinirajući prijenose iz Bratislave, Stockholma, Beča, Brna, Lausanne, Ljubljane, Barcelone, Duisburga, Berlina, Utrechta, Madrida, Beograda, Freiburga, Lisabona, Bukurešta, Pariza, Antwerpena, Graza, Toronta, Limericka i Zagreba.
 
Uključenje iz Zagreba počinje u 21.30  izravnim prijenosom dijela nastupa mlade kantautorice Sare Renar iz Vintage Industrial Bara u Zagrebu, koja će izvesti glazbeno-scenski projekt „Gdje povlačiš crtu“ sa skupinom glazbenika (Konrad Mulvaj, Zdeslav Klarić, Anže Kristan i Vedran Peternel). 
Gdje povlačiš crtu. Pitanje je granice na individualnom i na društvenom nivou. Na koje kompromise ne pristati? Na koje djelovanje reagirati? Postoji li uopće kriterij po kojem se taj sud može donositi? Gdje je granica skladbe? Djelovanja? Ne djelovanja? Pitanje crte je pitanje identiteta i integriteta. A crta je sve samo ne jasna.

U protekloj je godini glazbena kritika odličnim recenzijama albuma i brojnih koncerata, Saru Renar svrstala u sam vrh novog vala hrvatske kantautorsko-eksperimentalne scene pa će biti zanimljivo pratiti njezin nastup koji počinje u Vintageu (Savska cesta 160) s početkom u  21.30.
Urednice projekta su Adriana Kramarić (Odjel Drama) i Iva Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji) koja je ujedno i komentatorica izravnog prijenosa. Opširnije

program HR3 uživo - http://radio.hrt.hr/stream/8/preroll/