Preskočite na glavni sadržaj

Večer s Jimmyjem Stanićem u Močvari

Programi Turbina - turbo tribina i Začarana Močvara u srijedu, 11. siječnja u klubu Močvara predstavljaju glazbenu legendu Jimmy Stanića. 
vrijeme: 11.01.2017.
mjesto: Zagreb, Klub Močvara
url: http://www.mochvara.hr/

Nakon što mu hrvatski kazališni i filmski redatelj Mario Kovač postavi nekoliko pitanja o dugogodišnjoj karijeri, 88-godišnji Jimmy održat će i kratki stand-up show.

Uz tradicionalni trio vrsnih glazbenika koji Stanića prate na svim nastupima - Maria Igreca na gitari, Mladena Barakovića na basu i Julije Đula Njikoš za klavirom svirat će sve pjesme iz bogate Stanićeve kajdanke, a on će između svake numere ispričati kakav vic, dosjetku ili opservaciju poput one da je danas lakše snimiti ploču nego pluća.

S Jimmyjem, koji je, uz ostalo, dobitnik nagrade Porin za životno djelo, u Močvari će biti i njegova supruga Barbara.

Legendarni zagrebački pjevač, gitarist i kontrabasist Stjepan Jimmy Stanić rođen je 29. siječnja 1929. u Zagrebu. Svoju iznimnu muzikalnost počeo je otkrivati kao dvadesetogodišnjak, na samom pragu 50-ih, kao gitarist, pjevač i izvrstan kontarbasist džezističkog nagnuća. Jimmy je zasvirao kontrabas i u orkestru Dizzyja Gillespieja kada je u neobičnoj situaciji, prigodom povijesna gostovanja slavnoga trubača u Zagrebu 1956., minutu prije dvanaest, na samom koncertu uskočio u zamjenu, premda su u publici sjedili vrhunski domaći kontrabasisti. Ugodan bariton zarana mu postaje glavnim instrumentom, a domaći barovi i zapadnoeuropski noćni klubovi životnim prostorom. Duboki glas fino je legao uz akustični zvuk gitare, mandoline i njegova kontrabasa, jednako kako se i godinama komforno osjećao u okruženju raskošnog bigbendovskog instrumentarija, revijskih ili kombo sastava. Svojim djelovanjem obilježio je više od pola stoljeća domaće glazbene scene, a u trenucima najveće slave žario je i palio i inozemnim tržištima. Debitantsku ploču Cowboy Jimmy snimio je slučajno, kao član Vokalnog ansambla Nikice Kalogjere. Zahvaljujući nadimku Jimmy (a ne obrnuto!), dopao ga je taj pseudo C&W švicarsko-njemačkog podrijetla kada ga je šef Nikica pozvao, našalivši se: "Đimi, imamo za tebe pjesmu po mjeri - Cowboy Jimmy!". Poznat je po hitovima "Prolazi sve", "Kobila Suzy", "Prsluk pucam", "Pokloni svoj mi foto", "Dimnjačar"... (Hina)