Preskočite na glavni sadržaj

Violinistica Katarina Kutnar dobitnica Nagrade 'Stjepan Šulek'

Mlada glazbenica Katarina Kutnar dobitnica je Nagrade "Stjepan Šulek" za izvedbu skladbe Introdukcija i Rondo capriccioso za violinu i orkestar C. Saint Saënsa. Dodjela nagrade Fonda "Stjepan Šulek" održat će se u petak, 13. siječnja 2017. u 12 sati, u Hrvatskom društvu skladatelja u Zagrebu.  
vrijeme: 13.01.2017.
mjesto: Zagreb, HDS, Berislavićeva 9

Katarina Kutnar (Zagreb, 1995.), rođena je u obitelji glazbenika. Studira violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Leonida Sorokowa. Violinu uči od četvrte godine u klasi Helene Žubrinić na GU Elly Bašić. Od 2007. je u klasi Marine Sorokowe na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u razredu za nadarenu djecu, a od 2010. u klasi Leonida Sorokowa u Beču. Usavršavala se na seminarima kod Volodje Balžalorskog, Marka Žepića, Violete Smailović Huart, Yove Yordanove, Leonida Sorokowa, Marine Sorokowe, Asje Kushner i Guya Braunsteina. Već sa 7 godina osvojila je 1. nagradu na Međunarodnom natjecanju Etide i skale u Zagrebu, a niz uspješnih natjecateljskih nastupa nastavlja gotovo bez prekida. Tako je, između ostalih, osvojila niz prvih nagrada na državnim natjecanjima u kategoriji solo violine (2008., 2010. i 2012.), na regionalnim natjecanjima (2004., 2006., 2008., 2010., 2012., 2014.), a napose se ističe pobjeda u finalu hrvatskog "eurovizijskog" natjecanja mladih glazbenika čime je ostvarila mogućnost predstaviti Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Beču (2012.). Njeguje i komorno muziciranje i šest puta osvaja prve nagrade na državnim natjecanjima za komorno muziciranje (2004. – 2006., 2008., 2010. i 2013.), dok je 2012. kao članica akademskog glasovirskog trija ostvarila pobjedu na Međunarodnom natjecanju Ars Nova u Trstu i osvojila nagradu za apsolutnog pobjednika Paolo Spincic. Primila je i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Alfredo e Vanda Marcosig kao najbolja najmlađa natjecateljica (2003.). Solistički je nastupala u Hrvatskoj i inozemstvu, primjerice na Memorijalu Franjo Krežma u Osijeku, na Festivalu Muzika na žici u Sarajevu te na Festivalu Nei suoni dei luoghi u Fiumicellu u Italiji. Surađivala je s orkestrima kao što su: Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski komorni orkestar, Sarajevski orkestar Festivala Muzika na žici. Dobitnica je Zlatne plakete GU Elli Bašić, Oskara znanja Agencije za odgoj i obrazovanje (2010.) i stipendistica je Grada Zagreba. Članica je zaklade Međunarodne glazbene akademije u Kneževini Liechtenstein kao aktivan polaznik intenzivnih tečaja.

Nagrada Stjepan Šulek nosi ime hrvatskog skladatelja, dirigenta, violinista i pedagoga, svestranog glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi dvadesetog stoljeća. Nagradu dodjeljuje Fond Stjepan Šulek od 1993. godine, a podjeljuje se godišnje, naizmjenično jednom skladatelju/skladateljici odnosno violinistu/violinistici. Simbolički povezana s dvije značajne i Šulekovu srcu, zacijelo najviše prirasle umjetničke djelatnosti, nagrada je  priznanje mladima za umjetnička postignuća, ali i poticaj da ustraju na putu za koji su se opredijelili.

www.mic.hr
www.hds.hr