Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe Džedaj: Absinthe Fog Realism

Galerija Siva otvara 2017. godinu izložbom Absinthe Fog Realism, umjetnika s riječkom adresom koji stvara pod pseudonimom Džedaj, u četvrtak 12. siječnja 2017. od 20.00 sati.
vrijeme: 12.01.2017. 20:00
mjesto: Pierottijeva 11, Zagreb
Džedaj  je rođen 1991. u Županji.  Još u osnovnoj školi upoznaje se sa popularnom umjetnošću kroz stripove, animirane filmove, graffite i skate kulturu. U srednjoj školi dolazi u doticaj sa širim pojmom street arta te kreće se ozbiljnije likovno izražavati, kako na ulici tako i kod kuće. Tu se rađa velika ljubav prema kreativnom izražavanju, pa 2010. upisuje Akademiju Primijenjenih Umjetnosti u Rijeci gdje studira slikarstvo. Tijekom studija, na njega veliki utjecaj vrši realizam, tamni impresionizam, grafika 19. stoljeća, kao i cijeli pokret secesije. Preuzimajući određene smjernice ovih utjecaja, stvara svoj vizualni jezik koji se kombinira s modernim pojmom street arta. Oslanjajući se uvelike na prirodu čovjeka i misterioznu stvarnost, pokušava spojiti jučer i danas te svom radu dati vremensku univerzalnost. Omiljena tehnika mu je ulje, no ne želi se ograničavati, pa  često stvara i u tehnici olovke, kolaža, digitalne ilustracije...  Dosada je izlagao na nekoliko samostalnih izložbi u Rijeci i Zagrebu (između ostalih i prva samostalna izložba prije 4 godine upravo u Sivoj Galeriji) i grupnih izložbi diljem Hrvatske, a 2015. Komikaze mu objavljuju par kratkih stripova. 2016. završava Akademiju te nastavlja hrabro kročiti bespućem hrvatske umjetnosti kao slobodni umjetnik.
Radovi koji će bit izloženi su većinom ulja na platnu, crteži i kolaži. Svi radovi  su nastali nakon rujna 2016. kada je Džedaj diplomirao. Dva rada u postavu spadaju u diplomski rad, ali svojim izričajem spadaju u prijelazno razdoblje umjetnikova rada i odskaču od njegovih dotadašnjih radova. Ovo je prva izložba čiji koncept nije vođen akademijom, već suštinskom željom umjetnika da se izrazi.    
 
Galerija Siva program je Autonomnog kulturnog centra Attack, financijski podržan od Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade kultura nova. Ono je što razlikuje galeriju Siva od sličnih prostora i programa je smještaj i osnivači. Smještena je prostoru stare tvornice Medika koja je okupacijom (skvotiranjem) od strane supkulturnih kolektiva unutar AKC-a prenamijenjena u nezavisni kulturni centar. Centar funkcionira po uzoru na slične prostore u Europi, što podrazumijeva revitalizaciju napuštenih zgrada nebili postali prostori za rad i produkciju različitih umjetničkih, društvenih i kulturnih kolektiva koji djeluju po uradi sam principu s velikim udjelom volonterskog rada. Druga specifičnost proizlazi iz potrebe za stvaranjem prostora za rad i prezentaciju jedne supkulturne skupine - grafiti i street art umjetnika/ca koji su je oformili 2012. godine. Galerija Siva, iako nastala od strane jedne supkulturne skupine, nije programski ograničena, a cilj programa je i afirmacija umjetnika/ca koji stvaraju u različitim medijima, a koji/e nemaju prilike ili odbijaju izlagati u institucionaliziranim galerijama. Program galerije zamišljen je kao prezentacijski, edukacijski i produkcijski usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i ne pripadanju mainstreamu.