Preskočite na glavni sadržaj

Karlovački Gradski muzej: Krleža vizionar & vizuali

Izložba 'Krleža vizionar & vizuali' s panoima na kojima su napisane Krležine rečenice koje tematiziraju likovnu umjetnost otvorena je u karlovačkome Gradskom muzeju u četvrtak, 29. prosinca, na 35. godišnjicu smrti Miroslava Krleže.
url: http://www.gmk.hr
Na svečanom otvorenju ravnateljica karlovačkoga Gradskog muzeja Hrvojka Božić rekla je da to izložba s Krležinim rečenicama iz eseja, dnevnika, drama, romana i pjesama koje tematiziraju slikarstvo u njegovim djelima te je ilustrirana s djelima likovnih umjetnika na koje se one odnose. Izložbom se citatima publici žele približiti Krležina stajališta o likovnosti jer, kako je rekla, "nitko nema pravo uzeti si pravo tumačiti autentičnost Krležinih misli" ni općenito ni o temi likovnosti. "To najbolje može Krleža sam svojim rečenicama", istaknula je te pozvala publiku da "čita opus najboljega hrvatskog književnika".

U citatima iz osvrta ili segmenata beletrističkih djela vidi se kako se Krleža odnosi prema nacionalnim umjetnicima Račiću, Beciću, Kraljeviću, Meštroviću, Miši, Hegedušiću, Augustinčiću, Ibleru, Stančiću, Svečnjaku i drugima, ali i prema stranima, poput Picassa, Kandinskog, Dalija, Cezannea.

Autor izložbe Josip Vrančić za te je citate rekao da "ogoljuju laž i maske nacionalne i svjetske likovnosti i to po onoj bobu bob - popu pop". Kritizirajući trivijalni novinarski pristup književnosti i kulturi, istaknuo je da izložba daje Krleži priliku da se sam svojim rečenicama brani od onih koji ga napadaju i trivijaliziraju njegov život i rad. Vrančić je najavio da će na istome mjestu za Noć muzeja biti postavljena izložba "Krleža i glazbena umjetnost".
 
"Ovo je Krleža, pročitate njegove misli iz vremena kada je živio, a kao da čitate današnji dnevnik. On je jednostavno aktualan. Ali i u svoje vrijeme Krleža je govorio da on ništa nije pretkazivao, nego da se u nas jednostavno ništa ne mijenja. Tako ova izložba pokazuje da se, kada kritizira likovnu kritiku tridesetih godina prošlog stoljeća ili slikarstvo pedesetih godina, prepoznaje ukupna povijesno-umjetnička scena do danas", rekao je Vrančić.

Za katalog je istaknuo citat Miroslava Krleže o likovnoj kritici iz 1959. godine: "Blesava i blagoglagoljiva pisanija oko umjetnosti kreće se u okviru konvencionalnog brbljanja o pomodnim ključevima današnjeg jalovog ukusa. Taj je kao muha. Na historijskim cestama umjetnosti nema leša ni balega, gdje ti strvinari ne bi okupali svoja rila."
 (Hina)