Preskočite na glavni sadržaj

Održana proslava 950. obljetnice Šibenika

U Hrvatskom narodom kazalištu u Šibeniku u četvrtak navečer je održana svečana akademija u povodu 950 godina od prvog pisanog spomena grada Šibenika, kojoj je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, koja je istaknula da je Šibenik najstariji izvorno hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana.
vrijeme: 22.12.2016.
mjesto: Šibenik

Ivica Poljičak, državni tajnik ministarstva kulture i predsjednik Organizacijskog odbora proslave 950. obljetnice koja je večeras doživjela vrhunac, podsjetio je na svečanosti da se grad Šibenik prvi put spominje na Božić 1066. godine.
 
"Simbolično je da večeras stojimo u ovom kazalištu jer kroz njegov parter prolaze zidine starog Šibenika, koje pokazuju da su sačuvani povijesni tragovi, a najstariji sačuvani trag daje nam privilegij kazati da se Šibenik prvi put spominje na Božić 1066. godine. Od tada se na mnogim mjestima, u reljefima i palačama, često pojavljuje i njegov zaštitnik, arkanđeo Mihovil i zbog toga možemo kazati da je Šibenik od tada bio u kršćanskom ozračju", istaknuo je Poljičak.
 
Nabrojio je znamenite Šibenčane koji su pisali povijest 'Krešimirovog grada',  zbog kojih je Šibenik često bio ishodište novih ideja, a koje su postale nadaleko poznate.
 
"Šibenik se prepoznao i u vremenima ispred nas i zato znamo da je pred nama lijepa budućnost. Bez svih koji su dali doprinos, ova velika obljetnica ne bi bila kakva jest. Uspjeli smo još jednom pokazati da je Šibenik grad svojih posebnosti i grad koji ima svoju dušu", zaključio je Poljičak.
 
Šibenik  najstariji izvorno hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana
 
Ministrica kulture Nina Obuljen u Šibenik je došla kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.
 
"Iznimno mi je drago što vam se mogu obratiti u ovom izuzetno svečanom trenutku kada obilježavate 950. obljetnicu od prvog spomena Šibenika. Povijest hrvatskih gradova predstavlja naše veliko bogatstvo, u čemu prepoznatljivost Šibenika ima posebno mjesto. Kako nam je dobro poznato, Šibenik je najstariji izvorno hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana, a kralj Petar Krešimir izdao je Šibeniku na sam Božić 1066. godine čuvenu darovnicu u kojoj se prvi put spominje ime vašeg grada" naglasila je ministrica kulture.
 
Burna i bogata šibenska povijest jednako je važna i za povijest hrvatske domovine jer je duboko ukorijenjena u korijenje hrvatske povijesti, rekla je.
 
Ministrica kulture Obiljen Koržinek  istaknula je kako su brojni važni Šibenčani oblikovali hrvatski kulturni, umjetnički, znanstveni, gospodarski i politički okvir. Nerijetko je njihov doprinos imao i europske dosege, dodala je.
 
"Ne možemo se ne sjetiti ni doprinosa kojeg je Šibenik u rujnu 1991. godine dao u obrani Hrvatske. Šibenik je grad u kojem se vidi novi zamah u njegovom razvoju a kao ministrici kulture, drago mi je da je revitalizacija i obnova i vrednovanje kulturne baštine u fokusu razvoja", istaknula je ministrica kulture.
 
Šibenčani stvorili grad ljepote, kulture, ljudske srdačnosti
 

Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je da je, osim na povijest, za njega kao župana iznimno bitan i pogled prema naprijed.
 
"Šibenik upravo doživljava ekspanziju i zadnjih godina napravljeno je puno toga što jedan grad čini gradom. Cijeli svijet priča o Šibeniku, to je zato jer su ljudi prepoznali potencijal grada", rekao je Pauk.
 
Naglasio je da ovu veliku obljetnicu 950 godina Šibenčani slave s ponosom zahvaljujući velikim sugrađanima koji su stvorili grad ljepote, kulture, ljudske srdačnosti i grad u kojem je užitak živjeti.  Na nama je da nastavimo njihovim stopama i učinimo ga još boljim i još ljepšim jer Šibenik je naš dom, zaključio je župan.
 
Šibenski gradonačelnik  Željko Burić poručio je da kada je 2013. godine preuzeo dužnost gradonačelnika nije ni slutio koje će bogatstvo tu zateći. "Radili smo zajedno na svemu što jedan grad mora pružiti svojim stanovnicima za ugodan život i ponosan sam što večeras predstavljam Šibenik. Čestitam gradu 950 godina mladosti i neka živi i traje u svom ponosu", poručio je  Burić.
Veliku obljetnicu Šibenčanima je na večerašnjoj svečanosti čestitao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je gradu i stanovnicima požalio obilje Božjeg blagoslova i plodnih godina. 'Neka raste, živi i cvijeta raspjevani Krešimirov grad",  rekao je nadbiskup Puljić.
 
Svečana akademija u šibenskom HNK-u vrhunac je velike proslave tijekom koje je ove godine raznim koncertima, izložbama, skupovima i radionicama obilježena 950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika. Na proslavi su bili i brojni uglednici iz društvenoga, kulturnog, javnog i vjerskog života, među kojima i šibenski biskup Tomislav Rogić. (Hina)