Preskočite na glavni sadržaj

Mjuzikl 'Cats' s Broadwaya i West Enda iduće godine dolazi u Zagreb

Slavni mjuzikl 'Cats' Andrewa Lloyda Webbera, jedan od najdugovječnijih mjuzikala u povijesti newyorškog Broadwaya, iduće će godine prvi put posjetiti Hrvatsku i domaćoj publici, u srijedu, 22. ožujka, u Areni Zagreb priuštiti vatromet prvoklasne svjetske glazbene poslastice, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 22.03.2017.
mjesto: Arena Zagreb

Prvo gostovanje u Hrvatskoj mjuzikla premijerno postavljenog 1981. na londonskom West Endu, te 1982. na Broadwayu, dio je turneje 2016./2017. u organizaciji produkcijske kuće The Really Useful Theatre Andrewa Lloyda Webbera.
 
U Zagreb ga dovodi bugarska promotorska tvrtka ART PG, čiji je producent Petar Haralampijev istaknuo kako je riječ o prvom gostovanju slavnih "Mačaka" u Hrvatskoj za čiju su realizaciju pregovori trajali tri pune godine.
 
"Za tu će priliku u Areni biti postavljena posebna scena a taj će veliki spektakl moći pogledati samo četiri tisuće njihovih najvećih obožavatelja", rekao je Haralampijev u petak u klubu Johann Franck, najavljujući gostovanje.
 
U Zagreb dolazi originalna produkcija s West Enda, obnovljena samo za turneju, a Arena će se za tu priliku pretvoriti u "malo veće kazalište", za koji će karte stajati od 189 do 499 kuna.
 
Za prvih 500 ulaznica postoji popust od 50 kuna, a prodaja kreće u srijedu 14. prosinca u 9 sati, putem sistema Eventim i na portalu www.eventim.hr.
 
Komadić kazališne povijesti koji se ne smije propustiti
 
Nastao prema književnom predlošku T.S. Eliota "Old Possum's Book of Practical Cats" iz 1939., od prve izvedbe u svibnju 1981. u londonskom kazalištu New London Theatre, "Cats" oduševljava publiku diljem svijeta te je postao jedna od najuspješnijih glazbenih predstava ikad.
 
Posljednju su izvedbu na West Endu 2002. "Mačke" obilježile s gotovo devet tisuća odigranih predstava, da bi se 2014. vratile na West End, ponovno ujedinivši stari kreativni tim, redatelja Trevora Nunna, pomoćnicu redatelja i koreografkinju Gillian Lynne, dizajnera Johna Napiera i skladatelja Webbera.
 
Nakon druge sezone u London Palladiumu, produkcija kreće na novu turneju 2017. godine.
 
Kazališna redateljica Nora Krstulović, urednica portala Teatar.hr, istaknula je kako "Cats" predstavljaju "komadić kazališta i svjetske popularne kulture koji se nikako ne smije propustiti".
 
"'Cats' je puno više od predstave, to je fenomen, jedna od možda prijelomnih predstava u suvremenom komercijalnom teatru koja već 30 godina pali i žari svijetom a Andrewu Lloydu Webberu donijela je status jednog od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u svijetu kazališta", kazala je Krstulović.
 
Napomenula je da je riječ o mjuziklu nastalom na poeziji jednog od najvećih pjesnika, T.S. Eliota, pa nema klasičnu linearnu radnju, nije pun kompleksnih zapleta. Zanimljivo je da su Webbera, kad je tražio ulagače u mjuzikl, svi odbili pa je morao dići dva kredita da postavi na noge svoj san, rekla je.
 
Priča prati jednu noć u životu mačjeg plemena Jellicles, kada se mačke izlaze igrati. Jedna po jedna, pričaju priče svojem starom i dobroćudnom vođi, koji mora odlučiti o tome koja će mačka dobiti priliku za uzdizanje do metaforičkog mačjeg neba i za novi početak u novom mačjem životu.
 
Vrhunac mjuzikla je pjesma "Memory", nostalgično prisjećanje slavne prošlosti i izraz želje za novim početkom, koju na kraju pjeva odabrana mačka.
 
Na vrijednost te pjesme u povijesti svjetske glazbe osvrnuo se redatelj i kritičar Anđelo Jurkas, koji je ocijenio kako je riječ o evergrinu koji nadilazi granice žanra.
 
''Mačke' predstavljaju pitanje opće, a ne pop kulture", poručio je.
 
"Cats" je četvrti najdugovječniji mjuzikl u povijesti i Broadyawa i West Enda. Dobio je niz nagrada, uključujući – za londonsku produkciju - nagrade Olivier i Evening Starndard, te - za newyoršku - čak sedam nagrada Tony za najbolji mjuzikl. Obje originalne produkcije osvojile su nagradu Grammy. Više je puta obišao svijet, preveden je na više od 20 jezika, a godine 1998. dobio je i svoju televizijsku filmsku inačicu.
 
Krstulović je istaknula kako je ta predstava među prvima uvela u komercijalno kazalište "moment interaktivnosti".
 
"Njezina je najveća vrijednost to što s jedne strane demonstrira fantastičan zanat, i skladatelja i čitavog autorskog tima, a s druge strane nudi sjajnu obiteljsku zabavu i prozor u kazalište kakvog mi ovdje nažalost nemamo često prilike vidjeti", poručila je Krstulović.
 
Ista kreativna ekipa postavila je i londonsku i newyoršku izvornu produkciju, a umjetnička ekipa koja je "Cats" i stvorila, potpisuje i originalnu produkciju, koju će imati priliku u ožujku vidjeti i hrvatska publika, kojoj će se tako prvi put "iz bliza" predstaviti nezaboravni mačji likovi Rum Tum Tugger, Mr. Mistoffelees, Macavity, Jennyanydots, Old Deuteronomy, Grizabella i Skimbleshanks, koje je dosad vidjelo više od 50 milijuna ljudi. (Hina)