Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene su nagrade 33. salona mladih

U utorak, 6. studenoga, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika uručene su nagrade 33. salona mladih.
mjesto: Madrid, Spain
url: http://www.museoreinasofia.es/
 Ove godine, u službenoj konkurenciji 33. Salona mladih, dodijeljene su čak tri HPB novčane nagrade, dvije HPB posebne pohvale te MSU nagrada, dok su, izvan službene konkurencije,  zahvalnošću privatnog donatora i mecene uručene dvije jednakovrijedne novčane Nagrade Iva Vraneković – umjetnik umjetniku te jedna pohvala.
 

Odbor za dodjelu HPB nagrada u sastavu Ksenija Baronica, Ida Blažičko, Duje Jurić, Lana Stojićević, Dino Zrnec i Tomislav Vuić dodijelio je HPB Grand prix 33. Salona mladih u vrijednosti 10.000,00 kn Luki Kedži za rad KYKLOP G.M.B.H., 2. HPB nagradu u vrijednosti 7.000,00 kn  umjetničkom tandemu Mariji Plečko i Petri Orbanić za rad Dah, dva..., dok je 3. HPB nagrada u vrijednosti 5.000,00 kn dodijeljenaMihaelu Gibi, za rad Sunčano uz mogućnost razbojništva.

HPB posebne pohvale dodijeljene su Jeleni Lovrec za rad Still live/Still alive i Vanji Babiću za Rad u kutiji. HPB nagrade 33. salona mladih uručili su Tomislav Vuić, predsjednik uprave HPB-a i kustosice izložbe Martina Miholić i Mia Orsag.

Stručno vijeće Muzeja za suvremenu umjetnost Zagreb dodijelio je MSU nagradu Miranu Šabiću za radTroškovnik, a nagrada je organizacija samostalne izložbe u MSU galeriji u 2018. godini, za vrijeme trajanja sljedećeg Salona mladih. MSU nagradu uručila je Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Na inicijativu privatnog donatora, potaknutog opusom mlade umjetnice Ive Vraneković, u njezino sjećanje uspostavljena je Nagrada Iva Vraneković – umjetniku umjetniku, koja će podupirati rad i produkciju mladih umjetnika. Stručni odbor u sastavu Nikola Albaneže, Vladimir Dodig Trokut, Mio Vesović i donator, jednakovrijednom novčanom stipendijom u iznosu po 7.000,00 kn te organizacijom izložbe u zagrebačkoj galeriji 3.14  nagradili su Pavla Pavlovića za radove Sinnerman i How te Maka Melchera za monumentalnu prostornu instalaciju Bez naziva. Posebna pohvalu i stipendija u iznosu 4.000,00 kn dodijeljena je umjetnici Meliti Matović Fligler za rad Nova obitelj.

Neposredno nakon dodjele nagrada održala se i promocija kataloga, a potom i glazbeni program kreiran prema listi želja umjetnika 33. salona mladih.

Ovogodišnji Salon mladih bavi se preispitivanjem modela financiranja umjetničkog rada kao i egzistencije mladih umjetnika. Kustosice salona Mia Orsag i Martina Miholić krenule su od premise kako je kultura trenutno najbolji primjer struke u kojoj pojedinac ne radi da bi zarađivao, već dijametralno suprotno, zarađuje da bi mogao raditi. Salon mladih nastojao je odgovoriti na pitanja koliko je opstanak moguć i kojim se sve sredstvima borimo za boljitak kulture i umjetnika kao individue.Salon mladih može se razgledati do 11. prosinca 2016., a od ostalih završnih događanja najavljujemo izlaganje Nike Radić i Tonke Maleković: Mobilnost mladih hrvatskih umjetnika u međunarodnom kontekstu koje će se održati 7. prosincam u 18 sati.