Preskočite na glavni sadržaj

Željko Zorica: Himmlisch-Irdische Freundschaft

U sklopu ovogodišnjeg 14. po redu izdanja Festivala prvih, koji se od 1. do 4.12. odvija na nekoliko lokacija unutar Studentskog Centra Sveučilišta u Zagrebu, u Galeriji SC biti će postavljena izložba radova Željka Zorice Šiša HIMMLISCH-IRDISCHE FREUNDSCHAFT, koju zajednički organiziraju udruga Domino i Studio Artless.
vrijeme: 01.12.2016.
mjesto: Studentski centar u Zagrebu
Festival prvih pokrenuo je 2003. godine multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila.
 
Izložba donosi svojevrstan presjek najzanimljivijih radova Željka Zorice Šiša realiziranih u suradnji s udrugom Domino, u obliku serije o prijateljstvu. Prvi u ciklusu radova, “KroaTisch-Amerikanische Freundschaft“, postavljen je na festivalu Perforacije 2010. u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu, a slijedio mu je „KroaTisch -Französiche Freundschaft“, postavljen u Brestu u Francuskoj 2012. godine. Te iste godine na Queer International Art Festivalu u New Yorku je predstavljeno drugo izdanje „KroaTisch-Amerikanische Freundschaft“, te “KroaTisch-Slowenische Freundschaft: Patria” koji je Zorica osmislio posebno za festival Prelet u Sloveniji.
 
Naredne godine, povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Željko Zorica 1.7. 2013. postavlja na Trgu Francuske Republike veliku umjetničku instalaciju za kontrolirani happening „KroaTisch-EUFreundschaft“ (KEUF) koji se odvija istovremeno sa službenom političkom svečanošću ulaska RH u EU. Zorica se poigrava s horizontalom i vertikalom multikulturalnošću, stvarajući nova značenja na stvarnim i imaginarnim sjecištima kultura, te istovremeno preispituje jesmo li odlučili živjeti zajedno – ili odvojeno.
 
Ova izložba u Galeriji Studentskog centra može se gledati i kao svojevrsna priprema ili uvodno događanje povodom izlaska istoimene monografije krajem veljače 2017.
 
O UMJETNIKU:
ŽELJKO ZORICA (1957. – 2013.) započinje umjetničko djelovanje u različitim umjetničkim poljima 1976. godine. Univerzalno svestran, neiscrpne kreativnosti, svojim radom i životom bio je posvećen istinskoj umjetničkoj neovisnosti. U kazalištu se pridružuje grupi Kugla Glumište, a kasnije pokreće skupine Ulješura, Kačinsky Troup te Uplašene žirafe. Kao samostalni kazališni i filmski redatelj, zatim scenograf, kreator lutaka, pisac i ilustrator, grafički dizajner, autor stripova te autor i sudionik happeninga, Zorica je snažno obilježio gotovo četiri desetljeća suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, donoseći zaigranost misli i svježinu ideja te aktivizmom i društvenim angažmanom obojeni umjetnički sadržaj. Otvorenost za suradnju s mladim umjetnicima, novim umjetničkim i drugim inicijativama te spremnost za neprestano propitivanje vlastitog rada bili su srž njegove umjetničke egzistencije.