Preskočite na glavni sadržaj

Animafest 2017: M. Furniss dobitnica nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelit će američkoj povjesničarki animiranog filma Maureen Furniss.
vrijeme: 28.11.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr/hr/2017/home

Vijeće festivala u svojoj odluci navodi da je Maureen Furniss, američka povjesničarka animiranog filma, svojim radom ostvarila veoma utjecajne uvide u neke od najvažnijih dosega animacije, a veoma su cijenjene i njene kreativne sinteze najvažnijih aspekata ovog područja. Doktorirala je na apstraktnoj animaciji disertacijom naslovljenom 'Things of the Spirit: A Study of Abstract Animation', ističući paralele apstraktne animacije s duhovnošću i glazbom, a bavila se i stvaralaštvom Chucka Jonesa, uredivši knjigu 'Chuck Jones: Conversations', seriju analitičkih intervjua što ih je velikan animacije davao kroz godine svoga stvaralaštva. 
 
Uredila je i knjigu temeljnih studija o animaciji i njenom medijskom kontekstu 'Animation: Art and Industry'. Godine 2016. objavila je povijest svjetske animacije 'A New History of Animation', otvorivši novo poglavlje u proučavanju animiranog filma. Osnivačica je časopisa 'Animation Journal' (1991. godine) i predsjednica Društva za proučavanje animacije (Society for Animation Studies) od 2006. do 2010., pa je i na taj način dala veliki doprinos organiziranju suvremenog proučavanja animacije i njegovom razvoju u respektabilnu akademsku disciplinu.
 
Nagrada će joj biti uručena na svečanom otvaranju festivala 5. lipnja 2017. godine.
 
Više o nagradi možete saznati na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC