Preskočite na glavni sadržaj

Poljske filmske večeri: Sjećanje na Andrzeja Wajdu

Dvije Poljske filmske večeri u tuškanačkom kinu bit će posvećene nedavno preminulom velikom poljskom i europskom redatelju Andrzeju Wajdi.
vrijeme: 28.11.2016.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr/

U ponedjeljak 28. studenoga na programu je Katyn, film koji opisuje zločin koji je NKVD, tajna sovjetska policija, na početku Drugoga svjetskog rata učinila nad 20.000 časnika poljske vojske i policije, a nalog za njihovu egzekuciju izdao je sam Staljin. Među ubijenima bio je Wajdin otac, kao i ujak autora glazbe Krzystofa Pendereckoga.
 
Ovaj film hrvatski distributeri nisu otkupili, samo dvije projekcije pred prepunom dvoranom kina Tuškanac održane su 4. i 5. ožujka 2009. Ova je projekcija jedinstvena prilika za sve one koji filma nisu vidjeli prije sedam godina da to učine u ponedjeljak.
 
Uz mnoge nagrade i nominacije film je bio i poljski kandidat za Oscara 2008. godine.
 
19:00 Katyn (Poljska, 2007.); r: Andrzej Wajda; sc: Andrzej Mularczyk, Przemyslaw Nowakowski, Wladyslaw Pasikowski, Andrzej Wajda; f: Pawel Edelman
igrani, boja, digitalno, 118 min
 
Uloge: Artur Zmijewski (Andrzej), Maja Ostaszewska (Anna), Andrzej Chyra (poručnik Jerzy), Danuta Stenka (Róza), Jan Englert (General)
 
Sadržaj: Wajda u ovom filmu otvoreno progovara o masakru u Katynu gdje je četrdesetih godina prošloga stoljeća sovjetska tajna policija ubila više od četrnaest tisuća poljskih ratnih zarobljenika. U središtu priče četiri su poljske obitelji na čije je živote taj događaj brutalno utjecao.
 
Program realizira HFS u suradnji s poljskom udrugom Mikolaj Kopernik.
Ulaznica 10 kuna, članovima Filmskih programa ulaz slobodan.
Više o programima na www.kinotuskanac.hr ili na FB stranicama kina Tuškanac