Preskočite na glavni sadržaj

Izložba crteža Ivana Oštarčevića i Marte Tute

Izložba crteža Ivana Oštarčevića i Marte Tute pod nazivom 'Pokušaj; Guštarenja', otvara se danas, 25. studenoga, u 19 sati, u Galeriji Razvid u Zaprešiću. Izložba ostaje otvorena do 13. prosinca.
vrijeme: 25.11.2016. 19,00
mjesto: Maribor, Slovenia
url: http://www.pouz.hr
Ivan Oštarčević i Marta Tuta završili su Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu i Akademiju likovnih umjetnosti, nastavnički odsjek, Marta je diplomirala smjer slikarstva a Ivan smjer grafike. Mladi umjetnici aktivno izlažu u raznim galerijama, a prepoznati su i po umjetničkim intervencijama u javnom prostoru, autori su i novog murala na fasadi Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić.

 Gušteri i kukci su glavna tema Martinih radova. 'Guštanje' po vrućem kamenju na suncu poistovjećuje sa stanjem mira koje prakticiraju gušteri. Ili su lijeni ili prebrzi, ne postoji između. Predodređeno im je da uživaju. „U tišini i toplini sunca kontempliram, skupljam i udišem. Zanimljive forme njihovih ljusaka na tijelu zajedno stvaraju sklad prirode koja je tako moćna.

'Motiv astronauta odabirem jer sugerira distancu, odmak od tradicije, opterećenosti poviješću, odmak od senzornih preopterećenja kojima smo zatrpani. U nekome prošlome vremenu, astronauti su bili pioniri svemirskog doba, a danas su glorificirani mehaničari. U mome prikazu prestaju ih sponzorirati moćnici. Prestaju imati reprezentativne oznake mjesta s kojeg dolaze, ali ostaju istraživači; astronaut nije posrednik i stoga nije zaslužan za obmanu jer svjesno ne sudjeluje u konvencijama svakodnevice. Odabire svemir kao konstantu.' Ivan Oštarčević