Preskočite na glavni sadržaj

'Carevo novo ruho' premijerno u četvrtak u 'Trešnji'

Gradsko kazalište 'Trešnja' kao posljednju premijeru u ovoj kalendarskoj godini najavljuje u četvrtak, 1. prosinca, predstavu 'Carevo novo ruho' u zajedničkoj režiji Krešimira Dolenčića i Paola Tišljarića, najavljenu kao modernu verziju književnoga klasika koja na svjež način prenosi pouke i poruke popularne bajke Hansa Christiana Andersena.
vrijeme: 01.12.2016. 19 h
mjesto: Zagreb; Gradsko kazalište Trešnja, Mošćenička 1
url: http://www.kazaliste-tresnja.hr/
Klasiku svjetske dječje književnosti Dolenčić i Tišljarić pristupili su s fokusom na glumačke igre bajke, priče i sve ono o čemu bi djeca nakon te predstave mogla razgovarati, a poruku slavne bajke o važnosti "pravih" vrijednosti i tome koje su to vrijednosti suvremenoj su djeci pokušali približiti i zanimljivim interaktivnim pristupom.
 
"Carevo novo ruho'' bajka je na kojoj su odrastale generacije. Njezina poruka je univerzalna, a govori nam o važnosti 'pravih' vrijednosti u životu, kao što su ljubav i prijateljstvo, koje su u stalnom sukobu s taštinom i površnošću, onog i ovog vremena", stoji u najavi.
 
"Naš je Car modno osviješten, ispeglan i isfriziran, ali morat će naučiti da u životu postoje i važnije stvari", dodaje se.
 
Za Andersena, djeca su nositelji istine i ljepote koja se skriva u svakom čovjeku ma kako pokvaren bio, pa tako u predstavi mali gledatelji zajedno s glumcima sudjeluju u "tkanju nevidljive niti i raskrinkavanju Careve površnosti".
 
Cara utjelovljuje Jure Radnić, a glumačku ekipu predstave još čine Tvrtko Jurić i Krunoslav Klobučar kao Varalice, Ivana Bakarić kao Ministrica, Luka Bulović kao Sluga, te Marija Šegvić, Matija Čigir i Miki Solus kao Dvorjani.
 
Mladi rapper Solus ujedno je i autor songova, što je najavljeno kao jedan od atraktivnijih elemenata predstave.
 
Dramaturginja je Ana Tonković Dolenčić, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, a kostime Tea Bašić. Koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, dok je svjetlo oblikovao Elvis Butković. (Hina)