Preskočite na glavni sadržaj

Slike mrtve prirode u Strossmayerovoj galeriji

U ponedjeljak, 28. studenoga, u 19 sati, u Strossmayerovoj galerije starih majstora HAZU, otvara se izložba 'Slike mrtve prirode u Strossmayerovoj galeriji'. Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2017. godine.
vrijeme: 28.11.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Strossmayerova galerija starih majstora, Zrinski trg 11
url: http://info.hazu.hr
Izložba Slike mrtve prirode u Strossmayerovoj galeriji priređena je s namjerom prezentiranja jedne tematske cjeline unutar zbirnoga fonda Strossmayerove galerije starih majstora HAZU.

Na izložbi je zastupljeno tridesetak slika mrtve prirode nastalih u rasponu od 17. do 20. stoljeća. Osim djela starih majstora iz različitih europskih slikarskih škola, bit će izložena i djela Bele Csikosa Sesije, Otona Glihe, Slavka Šohaja, Vilima Svečnjaka, Ive Šebalja i drugih predstavnika hrvatskoga slikarstva 19. i 20. stoljeća, čije su slike također dio fundusa Strossmayerove galerije. Na taj način u dvorani za povremene izložbe Strossmayerove galerije starih majstora na drugom katu palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pokazat će se razvoj slikarske vrste mrtve prirode u velikom vremenskom rasponu, a istaknut će se i slike istovjetne tematike u stalnome postavu Galerije.

Izložba nastaje kao rezultat kontinuiranog i sustavnog stručnog i znanstvenog istraživačkog rada djelatnika Strossmayerove galerije na obradi djela iz zbirnoga fonda Galerije. Uz izložbu će biti objavljen i prateći katalog u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, s tekstom autora izložbe dr. sc. Ive Pasini Tržec, Borivoja Popovčaka i dr. sc. Ljerke Dulibić.