Preskočite na glavni sadržaj

Ivana Dražić Selmani i Katarina Ivanišin Kardum izlažu u Splitu

Zajednička izložba ''(Ne)Osobno' dubrovačkih umjetnica Ivane Dražić Selmani i Katarine Ivanišin Kardum, otvara se u ponedjeljak, 28. studenoga, u 20 sati, u Salonu Galić u Splitu. Izložba se može pogledati do 12. prosinca.
vrijeme: 28.11.2016. 20,00
prijava: 01.10.2019
mjesto: Zagreb
url: http://www.msu.hr/
Radovi obje autorice počivaju na fotografijama, no sasvim različitog izvora. Dok Selmani koristi osobne i vernakularne fotografije iz vremenskog perioda od početka tridesetih do sredine pedesetih, Ivanišin-Kardum pristupa izvornim crno bijelim fotografijama diorama iz zbirki Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, koje šezdesetih aranžira Andrija Lesinger i vlastitim kolor fotografijama današnjeg stanja istih diorama, prevodeći odlike fotografije u medij sasvim drugih estetskih odlika. Kod Dražić Selmani crno bijele fotografije, tako, prelaze u slike kolorita gotovo ograničenoga na tonove sepije, s jakim kontrastom i jasnim plohama, karakterističnim za ranu fotografiju devetnaestog stoljeća, primjerice Rijlanderove montaže, dok kod Ivanišin Kardum crno bijele fotografije prelaze u crno bijele crteže, a kolor fotografije u akvarele gotovo ispranih kolorita.' iz predgovora- Ana Peraica

Ivana Dražić Selmani  rođena je 1972. u Zagrebu, a osnovnu i srednju školu završila je u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnostiu Zagrebu 1997. godine. Bavi se pedagoškim radom i član je HDLU-a Dubrovnik, Art radionice Lazareti i Kinookusa. Živi i radi u Dubrovniku.



Katarina Ivanišin Kardum je rođena u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. Master of Arts, poslijediplomski studij slikarstva na Royal College of Art u Londonu. Od 2000. do 2008. bila je stalni predavač na City and Guilds of London Art School. Uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao muzejska pedagogica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od rujna 2014., Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Živi i radi u Dubrovniku, Zagrebu i na Draču.