Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave L. Paljetka 'Govori mi o Augusti' u Histrionskom domu

Umjetnički ravnatelj Histriona Zlatko Vitez najavio je u srijedu na konferenciji za novinare kako će premijera predstave Luke Paljetka 'Govori mi o Augusti' u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi Teatra manje je više i Histriona biti u petak, 25. studenoga, u Histrionskom domu u Zagrebu.
vrijeme: 25.11.2016. 20 h
mjesto: Zagreb; Histrionski dom, Ilica 90
url: http://www.histrion.hr

Vitez je podsjetio da je farsa "Govori mi o Augusti" bila u svoje vrijeme dosta uspješna predstava. Paljetak se nakon dugo vremena vraća u Zagreb, rekao je Vitez i dodao kako je komad napisan prije četrdesetak godina.
 
Kunčević je istaknuo kako u farsi o kralju, ludi, krvniku i puku kralj krati puste dane u samodopadnim razgovorima i djetinjastim igrama sa svojom Ludom te uporno ignorira molbe Krvnika i ne čuje glas nezadovoljnoga naroda. To ne može, ocijenio je, drukčije završiti nego poznatim uzvikom: "Kralj je mrtav - Živio kralj!"
 
Po Kunčevićevim riječima uz političku dimenziju priča je to o čovjeku od erotizirane zaigranosti mladosti, preko egzistencijalne tjeskobe zrelih godina, do starosti i smrti, koju virtuozno balansirajući između komičnoga i dramatičnoga ispisuje Paljetak.
 
Paljetak se kroz bizarne situacije duhovitim i dvosmislenim dijalogom punim neočekivanih obrata poigrava ludistički poetskim i banalnim, erosom i thanatosom, rekao je Kunčević dodavši kako na taj način iscrtava nesmiljeni apsurd i ispraznost svakoga ljudskog trajanja.
 
Ocijenio je kako u tako prispodobljenoj priči uočavamo vrlo laku poveznicu u današnjosti jer sve skupa, kako je rekao, čini se kao da se događa i sada.
 
U predstavi glume Ronald Žlabur, Saša Buneta i Žarko Savić. Autor glazbe je Neven Frangeš, kostimografkinja Danica Dedijer, a scenograf Ivica Prlender. (Hina)