Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje o umjetničkoj ostavštini fotografkinje Marije Braut

U četvrtak, 24. studenoga, u 18 sati, u Arhivu Tošo Dabac,  dr. sc. Nina Gazivoda održat će predavanje uz predstavljanje umjetničke ostavštine fotografkinje Marije Braut.
vrijeme: 24.11.2016. 18,00
mjesto: Zagreb; Arhiv Tošo Dabac, Ilica 17
url: http://www.msu.hr
Nakon smrti Marije Braut (1929. – 2015.), velike fotografkinje i kroničarke Zagreba, njezina kći i jedina nasljednica, prof. Ranka Saračević-Würth, namjerava cjelokupnu umjetničku ostavštinu svoje majke darovati Muzeju suvremene umjetnosti, Arhivu Tošo Dabac.

Marija Braut, učenica i suradnica (1967. – 1970.) Toše Dabca, ujedno i jedina fotografkinja iz njegova tima, zaslužuje svojim opusom mjesto uz velikog mentora. Grad Zagreb, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport imaju u postupku valorizaciju i zaštitu ostavštine te daju podršku provedbi darovne ponude. Osim fotografija, negativa, kontakt-kopija i dijapozitiva, ostavštinu čine i katalozi izložbi, knjige priručne biblioteke, fotografska oprema, gramofonske ploče, CD-ovi, nagrade za umjetničko stvaralaštvo, neki osobni predmeti, poslovna dokumentacija i korespondencija.

Na predavanju će biti prikazane fotografije podijeljene u nekoliko tematskih cjelina, a osim amblematskih, odabrane su i manje poznate snimke. Izdvajamo sustavno snimanje obnova značajnih objekata: zagrebačke Gradske kavane arhitekta Ignjata Fischera, Hotela Palace i Muzeja Mimara te fotografsko bilježenje izgradnje Novog Zagreba. Veliki petak na Korčuli, Dubrovnik – Ljetne igre i ciklus ratnih fotografija teme su izvan Zagreba. Bit će prikazani i portreti poznatih osoba, ali i profesionalne i amaterske fotografije koje prikazuju Mariju Braut, fotografkinju koja je voljela da je snimaju.

Nina Gazivoda voditeljica je Odjela za dokumentaciju zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Magistrirala je 1997. s temom Namještaj prema projektima zagrebačkih arhitekata u prvoj četvrtini XX. stoljeća, mentor prof. dr. Radovan Ivančević, a doktorirala je 2007. s temom Vila Frangeš na Rokovu perivoju u Zagrebu, suodnos arhitekture i ambijentalne zbirke Frangeš – Mihanović, mentor prof. dr. Ivo Maroević. Istražuje teme iz područja arhitekture, dizajna, slikarstva i kiparstva, radi na valorizaciji i zaštiti spomeničke baštine, primarno privatnih zagrebačkih kolekcija. Bavi se i analizom i obradom vrijednih arhitektonskih spomenika s kraja 19. i iz prve polovice 20. stoljeća, prije svega vila, posebno onih u kojima su sačuvani ili su za njih nekad bili projektirani i s ukusom opremljeni interijeri.