Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe 'Vinko Draganja op.'

U galeriji Vinko Draganja u Splitu, u srijedu, 23. studenog, u 19,30 sati, otvara se izložba o dominikancu i slikaru fr. Vinku Mariji Draganji.  Izložba će biti otvorena do 6. siječnja 2017.
vrijeme: 23.11.2016. 19,30
mjesto: Split; Galerija Vinko Draganja op, Dominikanski samostan, Hrvojeva 2
url: http://dominikanski-samostan-st.hr
Vinko Draganja rodio se 1856. u Splitu, gdje u trećem razredu gimnazije pristupa dominikanskom samostanu. Teologiju uči u dominikanskom samostanu u Dubrovniku, gdje upoznaje fra Celestina Medovića s kojim razmjenjuje slikarska iskustva. U višim razredima gimnazije pohađa satove crtanja kod dr. Emila Vacchettija, kasnije prvog učitelja slikanja Emanuela Vidovića. Potom odlazi naukovati u zadarski samostan sv. Frane, kod akademskog slikara fra Josipa Rossija. Slikarsko školovanje nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci, nakon čega se vraća u splitski samostan, gdje provodi ostatak života. Umro je 06. svibnja 1926. u Splitu, a po njegovoj smrti  dr. sc. Duško Kečkemet piše “Građani su mu odali počast kao časnom i poštenom čovjeku, a zaboravili su da pokapaju i svog prvog i istaknutog slikara“.

Draganja za života nikada nije priredio samostalnu izložbu, a tek je manji broj djela izložio na skupnim izložbama i u izlozima na Narodnom trgu i u crkvi sv. Katarine. Nakon smrti djela su mu se sporadično pojavljivala na lokalnim i nacionalnim retrospektivnim izložbama, a na njegov opus gotovo se potpuno zaboravilo. U svojoj knjizi 'Vinko Draganja', izdanoj 1975., dr. sc. Duško Kečkemet donosi popis 133 rada, sastavljen prema podacima iz slikareve autobiografije.

Izložba će predstaviti 37 do sada ne izlaganih Draganjinih djela iz zbirke splitskog dominikanskog samostana. Zbirka obuhvaća portrete, vizure Splita, scene iz svakodnevnog života, scene iz života samostana, pejzaže, mrtve prirode, sakralne teme.

Izložba se otvara u sklopu proslave 800. obljetnice utemeljenja Reda propovijednika, a o 160. godini Draganjinog rođenja i 90. godini preminuća.