Preskočite na glavni sadržaj

Nakon osvojene ZFF-ove nagrade 'Zlatni bicikl' Sieranevada kreće u kino distribuciju

Film 'Sieranevada' jednog od najistaknutijih rumunjskih novovalovaca Cristija Puija, u čijoj je produkciji ulogu manjinskog koproducenta imala i hrvatska tvrtka Spiritus Movens, hrvatska će publika imati priliku pogledati od 24. studenog kada se počinje prikazivati u Kinu Europa, a od 1. prosinca u Kinematografima Osijek, Kinematografima Dubrovnik, Art kinu Rijeka i Zlatnim vratima Split.
vrijeme: 24.11.2016.
mjesto: Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Rijeka, Split
url: https://zff.hr/movies/sieranevada/

Film je svjetsku premijeru doživio u Cannesu, gdje je konkurirao za Zlatnu palmu. Predstavljen je po prvi puta hrvatskoj publici na ovogodišnjem ZFF-u te osvojio nagradu 'Zlatni bicikl', koja se dodjeljuje najboljem ostvarenju u programu Ponovno s nama.
 
Ova smrtno ozbiljna komedija prati priču uspješnog neurologa Laryja koji dolazi na obiteljsko okupljanje u spomen na nedavno preminulog oca. U maniri tradicionalnih obiteljskih druženja, svečani ručak razvije se u sasvim neplaniranom smjeru – dok žučne rasprave izbijaju jedna za drugom, mišljenja se sukobljavaju, tajne se otkrivaju, a uvrede padaju kao iz rukava.
 
U filmu je zapaženu ulogu ostvarila i hrvatska glumica Petra Kurtela ujedno i prva Hrvatica koja glumi u filmu koji je konkurirao za Zlatnu palmu.
 
Sieranevada osvojio je nagradu Gold Hugo za najbolju režiju na Chicago International Film Festivalu 2016 te za najbolji scenarij u sklopu International Cinephile Society Awards 2016., a pored toga je i rumunjski kandidat za prestižnu nagradu Oscar.