Preskočite na glavni sadržaj

Kazalište Hotel Bulić: Lampedusa Beach

U četvrtak, 16. studenog, u 20 sati, u Tvornici kulture će se održati pretpremijera predstave Lampedusa Beach u režiji Senke Bulić i izvedbi Nine Violić. Predstava je nastala u produkciji Kazališta Hotel Bulić.
vrijeme: 16.11.2016. 20 h
mjesto: Zagreb; Tvornica kulture, Šubićeva 2
url: https://www.facebook.com/kazalisteHotelBulic/

Iako je migracijski problem ključno europsko političko pitanje barem u posljednje desetljeće, čini se da figura prognanika, iseljenika, izbjeglice, do danas nije bila tematizirana u hrvatskom kazalištu kao glavna tema predstave. Protekla je i cijela godina dana od velikog migracijskog vala koji je prošao kroz našu zemlju a da kazalište nije zatreperilo kako na tragičnu sudbinu tih raseljenih osoba tako ni na podijeljenu savjest domaćih ljudi o tome treba li im pružiti ruku pomoći ili vojskom na granici zapriječiti ulazak u zemlju. Tim je značajnija i znakovitija pojava da ovakva predstava nastaje na nezavisnoj kazališnoj sceni, u režiji Senke Bulić i u produkciji Kazališta Hotel Bulić , po tekstu talijanske dramatičarke Line Prose Lampedusa Beach, u izvedbi Nine Violić.

Lampedusa Beach prepričava potapanje broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog europskog odmarališta zamamnog imena (koje bi se na hrvatskom najbliže zvalo «Plava Laguna»), kao mjestu utočišta i početku ostvarenja snova. Kao i većina putnika, utapa se mlada Afrikanka Shauba. U dugom poetskom monologu ona govori o tom prelasku mora, o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti. Stalno podsjeća na svoje dostojanstvo Afrikanke, i prije nego završi na dnu mora, još proziva europske i afričke imigracijske dužnosnike i vođe za tragediju koju personificira, ali ne kao bespomoćna žrtva sudbine, nego kao tijelo koje zbog danih fizičkih, društvenih, političkih okolnosti mora potonuti na dno Mediterana. Po tome ovaj tekst nije tek priča o udesu nesretne žene, nego o društvenoj pojavi današnjeg postnacionalnog svijeta. On transcendira pojedinačne slučajeve jednog ili tisuća stradalih ilegalnih migranata i pred gledatelja iznosi pitanja o gostoprimstvu, vlastitom prepoznavanju ili neprepoznavanju u drugome, o sudu vrijedi li neki život više od drugog, o sudbini beskućništva, itd. Shaubina se priča ne razvija u narativnom širenju, nego se poput slapa, u okomitom padu, niže u kratkim rečeničnim odsječcima.

Lampedusa Beach je 2004. napisala Lina Prosa, kazališna autorica iz Palerma, u kojem vodi Teatro Studio Attrice/Non, centar za kazališna istraživanja u okviru programa Progetto Amazzone, koji realizira u suradnji s Annom Barbera. U Italiji je tekst Lampedusa Beach dobio dva prestižna nacionalna kazališna priznanja. Ovaj tekst je dio autoričine Trilogije o brodolomu, koju osim ovog sačinjavaju tekstovi Lampedusa Snow i Lampedusa Way. 
 
redateljica: Senka Bulić
glumi: Nina Violić
prijevod: Iva Grgić Maroević
scenografija i glazba: Tomislav Ćurković
kostimografija: Oliver Jularić
oblikovanje svjetla: Nikša Mrkonjić
oblikovanje tona: Branimir Božak

Premijera je 11.12., a još jedna izvedba 12.12. 2016.