Preskočite na glavni sadržaj

Turković, Kozina i Vukašinović o filmovima Kristla, Galete i Hušman na Kratkim slikama

U četvrtak, 17. studenoga, od 19,30 sati, program Kratke slike, koji se održava u zagrebačkom MM centru, donosi projekcije triju značajnih hrvatskih kratkometražnih filmova uz njihovu interpretaciju kroz riječi triju filmskih kritičara, filmologa i teoretičara.
vrijeme: 17.11.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25
url: http://mmcentar.sczg.hr/

Višnja Vukašinović, Mario Kozina i Hrvoje Turković, u spoju mladosti i iskustva, govorit će o filmovima Vlade Kristla, Ivana Ladislava Galete i Ane Hušman, povezujući 50-ak godina povijesti hrvatskoga filma.
 
Vlado Kristl jedna je od najznačajnijih ličnosti hrvatske i europske avangarde, suosnivač umjetničke grupe EXAT 51 te neumorni tragač za novim načinima umjetničkog izražavanja izvan svih postojećih konvencija. U siječnju je na Kratkim slikama prikazano Kristlovo remek djelo Don Kihot kojim su srušene sve postavke klasične animacije, a sad je na programu igrani film Madeline, Madeline, impresionistička meditacija koju veliki autor avangarde slaže s osjećajem za bizarno i artificijelno na svakom okretu.
 
Velikan svjetskog eksperimentalnog filma, multimedijalni umjetnik, Ivan Ladislav Galeta, između ostaloga i dugogodišnji voditelj MM centra, u filmu Water pulu 1869 1896 poigrava se sa snimkom vaterpolske utakmice i izvodi svojevrsni kopernikanski obrat u strukturi i percepciji ove sportske igre, koja postaje simbolički odraz Sunčevog sustava.
 
U filmu Skoro ništa, Ana Hušman, jedna od najznačajnijih hrvatskih eksperimentalnih autorica, mapira floru jednog dalmatinskog otoka, snimajući zvuk koji nastaje trenjem ujedno bilježi zvučne signale koji govore o promjenama, modi ili ekonomskim prilikama određenog lokaliteta.
 
Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održavaju se od 2015. svakog četvrtka u MM centru, kinu koje već 40 godina prezentira nezavisnu kinematografiju, umjetnički i eksperimentalni film. Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC