Preskočite na glavni sadržaj

Edit Comics izložba u Vinkovcima: Retrospektiva Krešimira Zimonića

U okviru EDIT-Comics aktivnosti, u Vinkovcima je organizirana velika retrospektivna izložba stripova, ilustracija i filmova Krešimira Zimonića, koja će biti otvorena u Galeriji Slavka Kopača 10. studenog, u 18 sati. Bit će izloženo više od 60 autorovih radova, uz projekcije animiranih filmova.
vrijeme: 10.11.2016. 18 h
mjesto: Vinkovci
url: http://filmfestivaldorf.com/h

Krešimir Zimonić ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa. Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu a od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika. Autor je ili producent brojnih animiranih filmova. Uz sedam do sada objavljenih vlastitih zbirki stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je glavni urednik strip magazina Patak i dugogodišnji umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima.
 
Radio je kao umjetnički producent Zagreb filma, grafičko likovni urednik Modre laste, kao predavač na odjelu za animaciju i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti, a od 2007.do 2011. bio je umjetnički direktor Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. Za svoj rad primio je više nagrada u zemlji i inozemstvu, između ostalog Nagradu Vladimir Nazor te Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.
 
Tijekom dugogodišnje plodne simbioze s listom za mlade “Modra lasta” nastala je Zlatka, lik iznimne popularnosti koji se danas smatra jednim od antologijskih likova hrvatskog stripa.
 
Organizator izložbe je Udruga ljubitelja filma RARE. Aktivnosti platforme EDIT Comics realizirane su uz potporu Zaklade Kultura nova.