Preskočite na glavni sadržaj

Filmski zapisi prvih turističkih putovanja u Indiju iz 1920-ih na Kratkim slikama

U četvrtak, 10. studenoga, u 19,30 sati, u MM centru, u okviru projekta Kratke slike, prikazuje se film 'Slike Orijenta – vandalski turizam' (Images d'Orient – Tourisme Vandale) najznačajnijeg dvojca talijanske eksperimentalne kinematografije, Yervanta Gianikiana i Angele Ricci Lucchi. Ulaz na program je besplatan!
vrijeme: 10.11.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25
url: http://mmcentar.sczg.hr/

Riječ je o prekrasnom poetskom dokumentarcu sastavljenom od arhivskih snimki iz 1920-ih koje donose prizore prvih turističkih putovanja bogatih Europljana u 'egzotičnu' Indiju, koja su pripremila put za vandalizam masovnog turizma druge polovice 20. stoljeća. Ikonografija orijentalizma u dokumentarnoj kinematografiji Y. Redatelji prikazuju dva odvojena svijeta: lokalno stanovništvo koje jedva ima što obući, što jesti, potlačeno, siromašno, izgladnjelo, s jedne strane, i pripadnike zapadnjačke elite odjevene po najnovijoj modi, velebne kolonijalne rezidencijalne palače, obilje hrane, parada moći i objektivizacija Drugog i Drugačijeg, s druge strane.
 
Yervant Gianikian i Angela Ricci Lucchi, više od 30 godina inspiraciju pronalaze u arhivskim filmskim materijalima koji prikazuju značajne trenutke iz prve polovice 20. stoljeća koji su oblikovali svijet u kojem danas živimo: Prvi svjetski rat, pojava fašizma, antikolonijalizam... Osnova njihovog umjetničkog stvaralaštva je prerada arhivskih snimki. Re-fotografiranje, promjena boje i  brzine filmske slike pomoću specijalne analitičke kamere daje novo značenje starim filmskim materijalima i događajima na njima. Gianikian i Ricci Lucci pokušavaju dati novo dostojanstvo i vidljivost protagonistima povijesti – koloniziranima, marginaliziranima, koji su tretirani kao beznačajni detalji na slikama koje slave superiornost i osvajačke podvige Zapada.
 
Svjetsku pozornost i slavu stekli su 1986. godine eksperimentalnim filmom From the Pole to the Equator. Taj ih je film doveo na čelo dokumentarnog filmskog pokreta otkrivajući sve ono što će postati polazišna tematska točka njihovog daljnjeg stvaralaštva: rat i mir, imperijalizam i eksploatacija potlačenih članova društva.
 
Sve ostale detalje potražite ovdje ili na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC