Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen program ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri

'Transatlantik' kao središnja tema i 'Ljubljana bere' kao regionalni program, glavne su sastavnice ovogodišnjega 22. Sajma knjige u Istri koji će se od 1. do 11. prosinca održati u pulskom Domu hrvatskih branitelja, najavili su organizatori koji su u ponedjeljak objavili program sajma dodavši kako će ovo biti sajam poezije i spisateljica, doručaka s autorima i okruglih stolova, večernjih koncerata, izložbi i performansa.
vrijeme: 01.12.2016.
mjesto: Pula
url: http://www.sanjamknjige.hr/hr/2016/program-2016/
Kako navode organizatori, okolnosti stvaranja ovogodišnjega programa bile su izvanredne i to zbog pada budžeta, pa se od programa potvrđenoga u svibnju moralo djelomično odustati, a u hodu se program "prekrajao", "rezao", ali i nadopunjavao.
 
"Sajam je potporu za ideje dobio ne samo od hrvatskih izdavača i autora, već i od inozemnih partnera koji ga cijene i koji, bez obzira na stalne mijene i nerijetke krize u nakladništvu, kvalitetno opstaje i traje više od dva desetljeća", navodi se u priopćenju i dodaje kako će u sklopu sajma prvi put u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, gostovati jedan od najvećih pjesnika današnjice, često spominjan kao kandidat za Nobelovu nagradu, sirijski pjesnik Adonis.
 
Pjesnik, kako arapske tako i francuske kulture, sudjelovat će na svečanom otvorenju Sajma, na "Doručku s autorom", a u programu "Istočno pitanje" predstavit će svoju knjigu "Zrcalo sna". U novom programu Sajma "Istočno pitanje", osim Adonisa predstavit će se i kurdska aktivistica i pjesnikinja Bejan Matur i palestinski pjesnik Najwan Darwish.
 
Glavna selektorica središnje teme Sajma, prevoditeljica s portugalskog Tanja Tarbuk u Pulu dovodi niz vrsnih portugalskih, afričkih i brazilskih pisaca. Predvodi ih angolski pisac José Eduardo Agualusa, ovogodišnji finalist nagrade Booker, s knjigom "Opća teorija zaborava". U Pulu dolaze i poznate portugalske književnice Inês Pedrosa i Teresa Salema, portugalski pjesnici Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto, literarni hit-maker José Luís Peixoto, književnik, glazbenik i scenarist iz Lisabona Jacinto Lucas Pires, brazilski pisac Joao Carrascoza i Ferréz, pisac i reper iznikao iz favela Sao Paola.
 
Osim toga, hrvatski književnici i znanstvenici Tomica Bajsić, Tatjana Peruško, Dean Trdak, Tahir Mujičić, Predrag Lucić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič, Robert Mlinarec na okruglim stolovima Transatlantik, Iza horizonta i Lisabon viđen očima pisca progovorit će središnjoj temi, a raspravljat će se o Transatlantiku i kroz zapise Antonia Tabucchija i kroz poeziju čileanskog pjesnika Nicanora Parra.
 
"Ljubljana bere najambiciozniji je regionalni program koji je Pula ikad imala zahvaljujući velikoj podršci Grada Ljubljane i selektorici ovog programa Renati Zamida", navode organizatori i dodaju kako program predstavlja ne samo književnu, već i glazbenu, performersku i likovnu scenu Ljubljane. Književnike predvodi, dijelom Puljanin, Goran Vojnović, a slijede ga Mojca Kumedrej, ovogodišnja dobitnica nagrade Kočićevo pero, s knjigom "Tamna materija", Svetlana Slapšak, slovenska književnica i antropologinja, Boštjan Videmšek s knjigom "Na begu" koja se naslanja na prošlogodišnju temu Otok-geto-azil i diva slovenskog pjesništva Svetlana Makarovič s poetsko-glazbenim preformansom "Tko gleda ljude kroz mačje oči". Nova imena slovenske književnosti su Agata Tomažič, Maja Gal Štromar i Sebastijan Pregelj. U Noći pulskih galerija izlagat će slikarica Metka Krašovec, majstor fotografije Jure Ežen i ilustratorice Alenka Sottler i Hana Stupica. U Pulu dolazi Zoran Predin s "Drugom ženom u haremu" i solo koncertom, a Laibach s glazbenim performansom i izložbom "Laibach Kunst Maschine".
 
Pulski sajam je ponosan što mnogi autori "čuvaju" knjigu za Pulu, a među onima koji premijerno predstavljaju knjige ističe se Tatjana Gromača koja će nakon "duže apstinencije" predstaviti "Bolest svijeta". Premijerne su i Slađana Bukovac ("Stajska bolest"), Marinko Koščec ("U potrazi za početkom kruga"), Amir Alagić ("Osvetinje"), Evelina Rudan ("Vile s Učke"), Davor Mandić ("Đavolja simfonija"), Senko Karuza ("Prsa u prsa"), Kristijan Novak ("Ciganin, ali najljepši"), a u Hrvatskoj: Miljenko Jergović ("Wilimowski") i Vladislav Bajac ("Hronika sumnje").
 
Jutra na Sajmu posvećena su srednjoškolcima pa su za njih posebno oblikovana dva programa i to "I Klasike ubijaju zar ne?"  i "Pop lektira". Godinama su splitski autori pod imenom Utorkaši dolazili u Pulu a ove godine na Sajmu dolaze Ivica Ivanišević, Ante Tomić, Boris Dežulović i Predrag Lucić .
 
Pulski sajam voli ugostiti druge festivale. Prošle godine bio je to Art& Music festival, a ove LitLink. Na pulskom sajmu dogodit će se prva večer LitLinka. Kasnije, karavana kreće put Rijeke i Zagreba. Na pulskom Litlinku susrest će se Jasna Žmak, Neven Ušumović, Nenad Stipanić, Marinko Koščec, Francesca Borri, Adrian Bravi, Alessandro Salvi, Flavio Soriga, Agata Tomažič, Sebastijan Pregelj.

Program sajma možete preuzeti ovdje.
 
(Hina)