Preskočite na glavni sadržaj

Sisak: Tjedan arhiva počeo izložbom starih razglednica

Otvorenjem izložbe starih razglednica pod nazivom 'Pozdrav iz ...' u sisačkome Državnom arhivu u ponedjeljak je počeo Tjedan arhiva, a najstarija izložena razglednica je ona iz 1900. godine.
vrijeme: 07.11.2016.
mjesto: Sisak
url: http://www.dask.hr/

Ravnateljica Državnog arhiva u Sisku Nela Kušanić rekla je kako se na taj način njihova djelatnost želi što više približiti građanima.
 
"Na tjedan ćemo dana sve svoje redovite radne obveze staviti u drugi plan kako bi naši djelatnici bili na usluzi građanima. Nastojat ćemo sve svoje zbirke učiniti dostupnima svima zainteresiranima", rekla je Nela Kušanić, ravnateljica Državnog arhiva u Sisku koji će, kao i proteklih godina, na tjedan dana posjetiteljima otvoriti vrata.
 
Prostorije arhiva i stručni djelatnici, kako je rekla, do 11. studenoga posjetiteljima će biti dostupni svaki dan od osam do 20 sati.
 
Izložene stare razglednice iz arhivske zbirke obuhvaćaju razdoblje od jednog stoljeća. Zbirka sadržava 330 razglednica sa sisačkog arhivskog područja, a za izložbu su odabrane 123, od kojih su neke raritetne. Kako su obrazložili autori Dinko Džajo i Valentina Radić, izložba ilustrira razvoj razglednica kao sredstva komunikacije te ujedno prikazuje razvojne promjene nekih mjesta kroz stotinu godina. Osim toga, one su vrijedan nositelj informacija o urbanim i ruralnim područjima. Najstarija razglednica u zbirci, sudeći po poštanskom žigu, potječe iz 1900. godine, a prikazuje Karlovačku ulicu u Glini.
 
U sklopu Tjedna arhiva, u četvrtak, 8. prosinca, održat će se i četvrto predavanje iz serije "Utvrde Siska i Banovine". U suradnji s glinskim društvom "Terra banalis", o petrinjskim utvrdama "Klinac", "Čuntić" i "Pecki" govorit će konzervatori iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba Tajana Pleše i Petar Sekulić. (Hina)