Preskočite na glavni sadržaj

'Nije bila Peta, bila je Deveta' premijerno u Kazalištu Komedija

Premijera komedije Alda Nicolaja 'Nije bila Peta, bila je Deveta' održat će se u petak, 11. studenog 2016. Ova je komedija najizvođenije Nicolajevo djelo, koje je u Hrvatskoj do sad već bilo dva puta postavljano na kazališne daske, a često je igralo i u teatrima širom Europe.
vrijeme: 11.11.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kaptol 9
url: http://www.komedija.hr

Redatelj Damir Mađarić istaknuo je da da je riječ o tipičnoj komediji zapleta na rubu apsurda koji stvaraju tri lika koji čine ljubavni trokut.

Scenografkinja Marta Crnobrnja objasnila je da je scenografija koncipirana tako da je sve potčinjeno ženi, a kostimografkinja Marija Šarić Ban je inspiraciju za kostime (osobito ženske) inspiraciju pronašla u filmovima Alfreda Hitchcocka.

Mila Elegović, Igor Mešin i Zlatko Ožbolt složili su se da je rad na predstavi bio velik izazov, jer su u karijeri igrali uglavnom ansambl predstave, a da je ovakav oblik zasigurno puno zahtjevniji jer je riječ o izrazito verbalnom teatru, ali i da je rad na ovoj predstavi urodio prekrasnom glumačkom i redateljskom sinergijom.

V.d. ravnatelja Komedije Adam Končić vjeruje da će predstava zaživjeti i u matičnom kazalištu, ali i nabrojnim gostovanjima, od kojih je prvo ugovoreno za subotu, 19.11.2016. u Koprivnici, čime će u tom gradu biti obilježena Noć kazališta.

Aldo Nicolaj: 'Nije bila Peta, bila je Deveta' (Non era la quinta, era la nona, 1973.)

Gdjegod se pojavi “ljupka aždaja” Eva, muškarci zaboravljaju na svoju pamet i postaju nemoćne marionete. To iskustvo prolazi i Bruno, ambiciozni prevoditelj koji je svoju slobodu volio sve do dana kada mu na plaži priđe atraktivna Eva. Jedan poljubac dovoljan je da Bruno postane zaslijepljen od ljubavi prema toj ženi. Ona je razorna prirodna pojava, kada voli, voli apsolutno. Nakon što je Eva n glavu okrene Brunin stan, učini to i sa njegovim životom, tražeći novi dokaz ljubavi…
 
Prijevod: Ivo Juriša
Redatelj: Damir Mađarić
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Kostimografkinja: Marija Šarić Ban
Autor glazbe: Dinko Appelt
 
Pretpremijera: 10. 11. 2016.
Svečana premijera: 11. 11. 2016.,
Ostale izvedbe u studenom 2016.: 13., 24., 25., 26. i 30.
Gostovanja: 19. 11. 2016 – Koprivnica