Preskočite na glavni sadržaj

10. izdanje PSSST! Festivala nijemog filma

10. izdanje PSSST! Festivala nijemog filma
U zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka će se od 10. do 12. studenog održati 10. izdanje PSSST! Festivala nijemog filma, koji se ove godine bavi neodvojivom vezom filma i modernosti u ranim filmskim radovima.
vrijeme: 10.11.2016.
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1
url: http://festivalnijemogfilma.com/

Za nagradu Veliki Brcko natjecat će se 25 filmova iz 14 zemalja, a među njima i jedan naslov iz Hrvatske, Slovenski hulja hop I. J. Pina. Osim nagrade stručnog ocjenjivačkog žirija , bit će dodijeljena i nagrada publike.
 
Osim natjecateljskog programa, ove godine PSSST! nudi novu temu posvećenu filmu i modernosti, logičnoj vezi veoma modernog medija kroz koji su se prelamale tehnološke, ideološke i sve ostale silnice kraja 19. i prvih desetljeća 20. stoljeća. U sklopu teme festival će prikazati klasike poput Čovjeka s filmskom kamerom Dzige Vertova, Dr. Mabusea Fritza Langa i Posljednjeg čovjeka Friedricha Wilhelma Murnaua.
 
Stalni partner festivala je Hrvatski filmski arhiv, čiji je odjel Hrvatskog državnog arhiva pripremio program značajne vrijednosti – reklamne filmove iz 1920-ih i 1930-ih, nijeme i zvučne, koji iznenađuju svojom kreativnošću, duhovitošću i produkcijskim kvalitetama.
 
Ove godine festival ugošćuje srodni filmski festival iz Poljske, Festiwal Filmu Niemego iz Krakova, te prikazuje filmove Moćni čovjek Henryka Szaroa i Ljudi bez sutra Aleksandera Hertza.
 
Ovogodišnji su muzičari na PSSST!-u naš prokušani majstor klavira Vitomir Ivanjek, već uhodana senzacija Sunrise Trio gitarista Ivana Kapeca i Divine Band pod vodstvom Lele Kaplowitz.