Preskočite na glavni sadržaj

37. Zagreb salon: Međunarodna izložba fotografija

U srijedu, 9. studenoga, s početkom u 19 sati, u Muzeju Mimara, otvara se 37. po redu Zagreb salon - Međunarodna izložba fotografija. Izložba ostaje otvorena do 24. studenoga.
vrijeme: 09.11.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Trg F. Roosevelta 5
url: http://mimara.hr
Fotoklub Zagreb osnovan je 1892. godine i spada među najstarije svjetske klubove koji su osnivani tijekom druge polovine 19. Stoljeća. Od osnutka do današnjih dana Klub je presudno utjecao na niz generacija hrvatskih fotografa, kako onih koji su proistekli iz samog kluba tako i na ostale fotografe s područja cijele Hrvatske, te je dao svoj veliki doprinos hrvatskoj umjetničkoj fotografiji. Od 30-ih godina do danas kroz Klub je prošlo preko 3.000 članova, svih uzrasta i različite naobrazbe. Djelatnosti Fotokluba Zagreb ogledaju se kroz organiziranje:  tečajeva fotografije, predavanja i radionica na temu fotografije, izložbi u zemlji i inozemstvu,  te nakladničku djelatnost.

Jedna od glavnih aktivnosti koje Klub organizira je Zagreb salon, međunarodna izložba fotografija koja ima tradiciju od 1910 godine. Izložba je revijalnog tipa koja je namijenjena fotografima amaterima iz cijelog svijeta. Organizira se svake dvije godine, te na njoj sudjeluje 300-400 fotografa iz različitih zemalja diljem svijeta. Još od 1979. Zagreb salon se održava pod pokroviteljstvom FIAP-a (Fédération Internationale de l'Art Photographique).

Ove se godine organizira 37. po redu Zagreb salon, a izložba najboljih radova otvara se 9.11.2016 u Muzeju Mimara. Na izložbi će biti izloženo 80  fotografija, uglavnom nagrađenih autora. Izložba ostaje otvorena do 24. studenog 2016.  Osim u Zagrebu, Salon će se prezentirati u Trogiru i Šibeniku.

Ovogodišnji salon ima 4 teme: slobodna u boji, slobodna crno bijela, detalj i putovanja. Kao i svake godine pokrovitelji Salona su FIAP i Hrvatski fotosavez, a od ove godine po prvi puta je pokrovitelj i PSA (Photographic Society of America).

Međunarodni žiri u sastavu: Matej Peljhan, KMF FZS, EFIAP iz Slovenije te Neda Rački, EFIAP/G i Aleksandar Tomulić, EFIAP iz Hrvatske odabrao je i nagradio najbolje fotografije. Na ovogodišnji natječaj prijavljeno ukupno 331 autora iz 46 zemalja. Hrvatskih autora ima 106, dok su ostali iz: Argentine, Austrije, Australije, Belgije, BiH, Kine, Engleske, Danske, Cipra, Francuske, Grčke, Indije, Mađarske, Irske, Italije, Makao-a, Omana, Nigerije, Rumunjske, Slovenije, Slovačke, Turske, SAD-a, Vijetnama, Hong-Konga, Švicarske idr.