Preskočite na glavni sadržaj

Charlie Chaplin otvara novu sezonu 'Fil(m)harmonije' u kinu Europa

Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija otvorit će u četvrtak novu sezonu programa 'Fil(m)harmonija' kina Europa, u okviru koje će prikazivati dva klasika s početka karijere velikana nijemoga filma, Charlieja Chaplina -  kratkometražne filmove 'Dokoličar' i 'Pasji život'. Ti će se filmovi prikazati na ukupno osam izvedbi - 3., 4. i 5. studenog te 21. prosinca u dva termina, kao i u dosadašnje četiri sezone, uz glazbenu pratnju. 
vrijeme: 03.11.2016.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3
url: http://www.zgf.hr

Glazbu koja je originalno skladana za te filmove izvodit će orkestar Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.
 
U filmu "Dokoličar" iz 1921. Chaplin tumači dvije uloge -bogatog pijanca i Skitnice, koji je postao jedan od najpoznatijih celuloidnih likova u povijesti filma. 
 
"Po već provjerenom receptu za radnju slapstick komedije o poigravanju s identitetima i zamjenom ličnosti, bogataš i Skitnica slučajno zamijene uloge i Skitnica završi u naručju bogataševe žene", najavljeno je iz kina Europa. "Premda film obiluje vrhunskim i prepoznatljivim Chaplinovim gegovima, nosi i jednu dublju, univerzalnu poruku o društvu", dodaje se . 
 
Chaplinov legendarni "Pasji život" iz 1918. također prati priču o Skitnici, koji ovaj put spašava psa lutalicu, s pomoću kojega na razne načine dolazi do hrane, novaca i pića. 
 
Glavnu žensku ulogu, pjevačicu u noćnom baru, tumači Edna Purviance, koja je glumila u više od 30 Chaplinovih filmova. U manjoj ulozi u filmu pojavljuje i Chaplinov brat Sydney, što je njihovo prvo zajedničko pojavljivanje pred kamerama.
 
U okviru "Fil(m)harmonije" u jedinstvenom audio-vizualnom spoju publika je dosad imala priliku vidjeti "Nosferatua" F. W. Muraua iz 1922., Ejzenšejnovu "Krstaricu Potemkin" iz 1925., Chaplinov "Cirkus" i 'Mališana', te "Generala" Bustera Keatona. (Hina)