Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo poznati vojvođanski hrvatski književnik Lazar Merković

U rodnoj Subotici u srijedu je pokopan jedan od najpoznatijih hrvatskih književnika u Vojvodini najstarije generacije Lazar Merković.
vrijeme: 02.11.2016.
mjesto: Srbija; Subotica

„Riječ je o nesvakidašnjoj ličnosti u kulturi vojvođanskih Hrvata. Bio je i ostao jedan od najzaslužnijih osoba koji su osigurali kontinuitet pisane hrvatske riječi u književnosti, odgajatelj cijele plejade hrvatskih književnika iz Vojvodine“, rečeno je na komemoraciji devedesetogodišnjem Merkoviću u subotičkoj Gradskoj kući.
 
Bio je publicist, kroničar mjesne povijesti, prevoditelj s mađarskog. Jedan je od prvih osnivača Radio Subotice i glavni i odgovorni urednik programa na «srpskohrvatskom» jeziku od 1968. do 1972. kada zbog sudjelovanja u „Hrvatskom proljeću“ biva smijenjen.
 
Idejni je tvorac projekta i savjetnik Hrvatskog uredništva Radio Subotice ustrojenog 1998.
 
Ušao je u antologiju hrvatskog pjesništva druge polovice 20. stoljeća sastavljača prof. dr. Stijepa Mijovića Kočana, Skupljena baština, a njegova djela su mu izborila mjesto u antologijama proze i poezije bunjevačkih Hrvata iz 1971.
 
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je 2009. u povodu Dana neovisnosti Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskog naroda u Srbiji.
 
Prigodnim govorima od pokojnog Merkovića oprostili su se predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša i subotički književnik Boško Krstić.
 
Pokopan je u katoličkom dijelu pravoslavnog groblja u Subotici u prisustvu najbliže rodbine, vodstva hrvatske zajednice u Vojvodini, sunarodnjaka, prijatelja i poštovatelja. (Hina)