Preskočite na glavni sadržaj

Prvih pedeset godina KIC-a

 Izložbom 'Prvih pedeset godina KIC-a' Kulturno informativni centar posjetiteljima otvara svoja vrata u petak, 4. studenog 2016. godine u 20 sati, u Galeriji na katu, KIC, Preradovićeva 5.
vrijeme: 04.11.2016. 20:00
mjesto: KIC, Preradovićeva 5, Zagreb
Ova izložba nastala je na temelju istraživanja o povijesti zgrade u kojoj se KIC nalazi i dokumentarnih materijala iz bogatih programskih aktivnosti ustanove tijekom pet desetljeća.
Namjera izložbe je pokazati kako je zgrada sa svojom lokacijom važan i nerazdvojiv element djelovanja KIC-a te kako je povijest, kroz društvena i politička zbivanja utjecala na oboje.
Autor izložbe je Emil Matešić, a istraživanje građe o povijesti zgrade obavila je Sonja Leboš.
Autorsko viđenje preuređenja KIC- a bilježio je fotograf Marko Beslać čija će fotografska instalacija 'Onaj dan kada je kišilo' biti izložena u djelu novopokrenute Galerije na katu.
Filmski i video materijali iz arhive HTV-a podsjetit će nas na doba kada je KIC bio jedino mjesto gdje se mogao pročitati strani tisak i čuti nova ploča The Rolling Stonesa neposredno nakon izlaska.
 
Već od samog osnutka tadašnjeg Centra za kulturu i informacije 1964. godine (kako se isprva KIC, do 1984. godine zvao), Kulturno informativnom centru namijenjeno je posebno i jedinstveno mjesto na kulturnoj, ali i društvenoj te političkoj sceni grada Zagreba.
KIC je projektirao Vjenceslav Richter, član Exata 51 kao mjesto total designa. Godine 1969. godine u sastavu KIC-a, utemeljena je i kultna Galerija Forum. Na inicijativu Ede Murtića, osnovali su je sami umjetnici koji su se svojom otvorenošću i programskom koncepcijom savršeno uklopili u nadahnut Richterov projekt interijera galerije. Prema Richterovim nacrtima izrađen je i namještaj za Galeriju Forum, kao i za sve ostale prostore KIC-a.
Sva turbulentna zbivanja burne druge polovice XX. stoljeća odrazila su se i na KIC koji je tako bio svojevrsna paradigma društvenih kretanja u našoj zemlji i gradu.
Nezaobilazan je svakako i Studio Galerije Forum, osnovan 1971. kao izložbeni prostor za mlade autore, koji je devedesetih godina XX stoljeća postao Foto galerija u sklopu kafića KIC Klub, do današnjeg stanja kad opet počinje djelovati kao isključivo galerijski prostor s novom koncepcijom i novim imenom Galerija na katu.
Sa svim svojim programima KIC je bio jedan od nositelja promjena koje su tada ubrzano zahvaćale sve društvene i kulturne pore, počevši sa sedamdesetim godinama XX stoljeća, preko osamdesetih, koje donose nove izazove i slutnju kraja jednog razdoblja. Nakon razdoblja tranzicije i svekolikih društvenih promjena, s početkom novog stoljeća, težilo se da KIC bude točka sinergije i presjeka svih bitnih društvenih, kulturnih i umjetničkih zbivanja.
U 2016. godini otvara se novi ciklus postojanja: napokon gotovo u cijelosti preuređeni KIC otvara svoja vrata obnovljen i spreman ostvariti vlastitu viziju – da postane i ostane zbirna i referentna točka na 'crti bojišnice' između popularne i visoke kulture koja povezuje i promiče raznolike stvaralačke tendencije i društvena kretanja.