Preskočite na glavni sadržaj

Brandon LaBelle - izložba nakon performansa

Materijalni rezultat performansa, odnosno konstelacija predmeta, materijala i alata korištenih tijekom izvedbe 'Skitničkog subjekta' Brandona LaBelle, može se vidjeti u Galeriji Forum kao instalacija-izložba do 5. studenog 2016.
vrijeme: 31.10.2016.
mjesto: Galerija Forum, ​ Teslina 16, Zagreb
Skitnički subjekt
instalacija-izložba
27. 10. - 5. 11. 2016.
Brandon LaBelle, američki umjetnik, medijski i životni nomad koji godinama živi u Berlinu, predaje u Norveškoj, a djeluje na širokom međunarodnom prostoru, izveo je u četvrtak 27.10. u zagrebačkoj galeriji Forum višesatni performans. Zamišljen kao niz akcija koje uključuju predodžbe prolaznosti, performans se zasniva na povijesti radničkih migracija u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 20. stoljeća kao i kulturi beskućništva uopće.
Okolnosti i iskustvo lutanja pretvoreni su u materijalni i diskurzivni rječnik za refleksiju imaginarija ceste, udesa pridošlice, egzila i izgubljenosti, beznađa i očajničkih poteza –svega onoga što je Vilém Flusser nazvao 'slobodom migranta'.
Takav siže upućuje na scenarističku strukturu koja propituje granice i stvara očuđene jezične oblike i susrete. Može li subjektivitet beskućnika biti osnova za obazrivost i dobrotu koju ti susreti mogu potaknuti? Je li riječ o potrazi za alternativnom logikom koja bi dovela do novih oblika mišljenja i zajedništva?
Performans je nastao u okviru projekta Snovi samostalnog građanina (Dreams of a Sovereign Citizen) i poziva na eksperimentalno mišljenje i stvaranje, istraživačko djelovanje unutar niza koncepata te nastoji uspostaviti proces zamjenske proizvodnje.
Tijekom performansa koji je trajao od 16 do 22 sata, LaBelle je od različitih priručnih elemenata, u primjerenom duhu brikolaža i improvizacije, gradio ambijent 'skitničkog subjekta'. Također, zatečenoj publici održao je predavanje o naslovnoj temi i svojem radu uopće.

​Brandon LaBelle, tijekom performansa 'Skitinički subjekt', 27.10.2016. (foto: A.M.)
O autoru
Brandon LaBelle, umjetnik, pisac i teoretičar, zaokupljen je pitanjima društvenog djelovanja. Često se povezuje s različitim kolektivima, djeluje u javnom prostoru te razvija i predstavlja umjetničke projekte izvodeći performanse diljem globusa. Među njegovim novijim projektima ističu se: Živa škola (The Living School), South London Gallery, London (2014.-16.), Seminar za strance (The Stranger Seminar), Liquid Architecture, Melbourne (2015.) i Građanski centar (Civic Center), La Casa Encendida, Madrid (2014.).
Autor je knjiga Leksikon nepisanoga: Poetika i politika usmenog imaginarija (Lexicon of the Mouth: Poetics and Politics of Voice and the Oral Imaginary), 2014., Dnevnik imaginarnog Egipćanina (Diary of an Imaginary Egyptian), 2012., Akustički teritoriji: Zvučna kultura i svakodnevica (Acoustic Territories: Sound Culture and Everyday Life), 2010. i Pozadinska buka: Perspektive zvučne umjetnosti (Background Noise: Perspectives on Sound Art), 2006./2015.. Član je berlinskoga Errant Sound Collectivea.
Profesor je na Akademiji za umjetnost i dizajn u Bergenu, Norveška.
www.brandonlabelle.net