Preskočite na glavni sadržaj

Elysia Crampton nastupa u klubu Attack

Udruga za promicanje nezavisne glazbene kulture 'Živa muzika' organizira 9. studenog u klubu Attack nastup jedne od ključnih predstavnica nove generacije umjetnika eksperimentalne elektroničke glazbe Elysie Crampton koja svojim audio-vizualnim nastupom promovira novi album 'Demon City'.
vrijeme: 09.11.2016.
mjesto: Zagreb; Klub Attack, Pierottijeva 11
url: https://www.facebook.com/zivamuzika

Elysia Crampton presents "Dissolution of the Sovereign: A Time Slide into the Future"
 
Na svojoj prvoj europskoj turneji u Zagreb stiže jedna od trenutno najzanimljivijih autorica eksperimentalne elektroničke glazbe Elysia Crampton. Nakon nekoliko godina izdavanja pod aliasom E+E i bavljenja kolažiranjem sampleova, ova bolivijsko-američka glazbenica i autorica prošle je godine redefinirala izričaj singlom ‘Moth/Lake’ i (mini-)albumom ‘American Drift’, istaknutim u mnogim važnim pregledima najboljih izdanja 2015. (Tiny Mix Tapes, The Quietus, Pitchfork…).

Ljetos je izdala ‘Elysia Crampton Presents: Demon City’, hvaljenu “epsku poemu” nadahnutu vlastitim bolivijanskim i indijanskim korijenima koja istražuje nasilje političke i osobne povijesti, nasilje kao element queer iskustva. Radi se o neobičnom kolaborativnom albumu na kojem su sudjelovali neki od vodećih producenata cutting edge elektronike: Rabit, Chino Amobi, 5tarb01 i Why Be; ujedno i svojevrsnom manifestu estetike koju Crampton naziva “severo”. U sklopu serije limitiranih 12” izdanja vezanih uz ovogodišnji berlinski biennale, snimila je dvije skladbe s ponajboljom r&b glazbenicom današnjice Kelelaom i konceptualnim umjetnikom Adrianom Piperom. Nastupala je i surađivala s istaknutim američkim underground DJ-ima/icama kao što su Total Freedom i Juliana Huxtable, zapaženim međunarodnim kolektivom NON te mnogima drugima.

Izričaj Elysije Crampton ima naglašenu narativnu i tekstualnu komponentu, dok se u njenoj glazbi tople melodije i akustični zvukovi koji prizivaju prirodni ugođaj suprotstavljaju hladnim mehaničkim ritmovima i agresivnim sampleovima. Utjecaje južno- i srednjeameričkih stilova kao što je npr. #cumbia Crampton može upotrijebiti u ambijentalne svrhe, teksturu povremeno obogaćuju terenske snimke, a elementi klupske glazbe nerijetko se dovode do groteske. Istražujući teme poput problematične kolonijalističke povijesti te, šire, pojmova moći, autoriteta i identiteta drugosti, Elysia Crampton kreira jedinstveni izričaj čija plutajuća priroda djeluje oslobađajuće.

Kao predgrupa nastupit će zagrebačka producentica i DJ-ica Mapalma, koja će ovom prigodom predstaviti nešto eksperimentalniji set prožet utjecajima bass, latin, club glazbe. Iza nje su brojni nastupi u Zagrebu, kao i gostovanja u Berlinu i Barceloni.