Preskočite na glavni sadržaj

150. obljetnica Čitalnice u Kastvu

Ove godine Čitalnica u Kastvu  kao prva hrvatska čitaonica  Pokrajine Istre s kvarnerskim otocima,  proslavlja 150. obljetnicu, a tim povodom večeras počinje dvodnevni znanstveni skup koji su organizirali Grad Kastav i Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci.
vrijeme: 28.10.2016.
mjesto: Gradska vijećnica u Kastvu
Na znanstvenom skupu izlagat će 20-ak stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Poljske i Mađarske. Najavljena su izlaganja o čitaoničkom pokretu u zapadnoj Hrvatskoj, o Čitalnici u Kastvu kao prvoj hrvatskoj čitaonici Pokrajine Istre s kvarnerskim otocima, o Kastavštini u narodnom preporodu Istre i drugim temama. 
 
U sklopu znanstvenog skupa bit će predstavljena Knjiga počasnih gostiju s članskim iskaznicama u koju će se upisati svi sudionici i gosti, a bit će dio protokola Grada Kastva.
 
Po riječima sudionice skupa dr. Maje Polić, osnutak Čitalnice u Kastvu 1866. dio je širega preporodnog pokreta hrvatskog naroda koji je počeo sredinom 30-ih godina 19. stoljeća u Banskoj Hrvatskoj.
 
Unutar toga širega preporodnog pokreta izrastao je i čitaonički pokret radi buđenja i snaženja svijesti o sebi kao narodu, pa tako i prosvjećivanja, opismenjavanja i dodira s drugim narodima preko novinskih edicija koje su čitaonice primale. U njima je bilo mnoštvo lokalnih uglednika, učitelja, svećenika, pravnika i liječnika koji su poticali preporodna djelovanja. Tako je i Čitalnica u Kastvu, kao prva takva udruga u Pokrajini Istri s kvarnerskim otocima, dala upečatljiv doprinos u preporodnim pothvatima, primjerice u organizaciji prvoga masovnog skupa na ovim područjima – "Tabora" iz 1871. i osnutku "Bratovšćine hrvatskih ljudi u Istri" 1874. radi stipendiranja nadarenih učenika.
 
Po riječima Maje Polić, Čitalnica je imala udjel u presudno važnoj nakladničkoj djelatnosti za ova područja pa je upravo iz Kastva, uz potporu biskupa Jurja Dobrile, predloženo pokretanje prve edicije na hrvatskome jeziku u Pokrajini Istri s Kvarnerskim otocima – Kalendara "Istran" krajem 60-ih godina 19. stoljeća. Kastavski su čitaoničari 1870. godine sudjelovali i u izdavanju hrvatskih novina "Naša sloga". Upravo zahvaljujući Čitalnici, sa širega kastavskog područja su i pripadnici druge generacije hrvatskih preporoditelja: znameniti Vjekoslav Spinčić te Matko Mandić i Matko Laginja, rekla je Maja Polić.
 
(Hina)