Preskočite na glavni sadržaj

Festival književnosti i glazbe SMOŠ 2016

Makedonsko kulturno društvo 'Makedonija' iz Splita i Udruga KURS, Split u zajedničkoj kulturno-umjetničkoj suradnji od 28.10. do 1.11.2016. godine predstavit će  program 'Festival književnosti i glazbe SMOŠ 2016'  u tri grada Republike Makedonije: Ohrid, Štip i Skopje.
vrijeme: 28.10.2016.
mjesto: Makedonija
Projekt ima za cilj da kroz umjetnost realizira multikulturno obrazovanje i demokratski razvoj s povezivanjem dvaju prijateljskih naroda i država  Republike  Hrvatske i  Republike Makedonije.
 
Na samom programu sudjelovat će kvintet “Klinci Mandolinci” koji djeluje već tri godine u sklopu MKD “Makedonija” Split pod vodstvom profesorice Ivane Kenk Kalebić, a u sastavu Nikola Mitrevski – mandolina, Mate Košutnik – mandolina, Jeronim Bašić – mandola, Brigita Banović – mandolončelo, Ivan Novaković – gitara. Kvintet “Klinci Mandolinci izvest će makedonsko - hrvatske narodne i tradicionalne pjesme. U sklopu dijela programa Književnost u živo makedonska publika upoznat će se s radom i djelom dvije splitske spisateljice Slobodanka Boba Đuderija koja će predstaviti knjigu “ Zovem u vezi posla”  i Tonka Alujević  s knjigom “ Villa kufer”. Razgovor sa spisateljicama  moderirat će makedonski pisci Aleksandar Prokopiev i Trajče Kacarov.  Makedonska publika tijekom  turneje moći će pogledati  7 fotografija, dimenzije  70x50 iz serijala na temu IGRA/ZRCALJENJE  splitske autorice Maje Vrančić. Dijela   inspirirana temom voda odražavaju refleksije na različitim površinama koje svojom igrom zrcale jedna drugu stvarajući igru punu mediteranske lakoće. Program će se održavati u gradskim knjižnicama u sva tri grada.
Predstavnike dviju organizacija  i sudionike programa  primit će Gradonačelnik Štipa prim.dr. Ilčo Zahariev, a  podsjetimo kako  su upravo grad  Štip i grad Split prijatelji / partneri/ , te veleposlanica RH u RM njezina ekselencija gđa. Danijela Barišić u Skopju.