Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje Alaina de Benoista: Populizam i medijakracija

Predavanje Alaina de Benoista, kontroverznog teoretičara i intelektualnog rodonačelnika europske nove desnice, održat će se u četvrtak, 27. listopada, u Europskom domu Zagreb, s početkom u 19:00 sati. U Hrvatskoj je Benoist postao poznat prvenstveno zahvaljujući primjeni njegovih ideja u recentnom dnevno-političkom kontekstu, odnosno simplificiranom shvaćanju borbe za kulturnu hegemoniju.
vrijeme: 27.10.2016. 19:00
mjesto: Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1
Trenutačna recepcija Benoista u Hrvatskoj, kreće se od "vikipedijski banaliziranih teorijskih postavki talijanskog marksista Antonija Gramscija"

publicist Jure Vujić, odnedavno nagrađen emisijom na HRT-u, koji ga je iščupao iz opskurnih teorija američke ekstremne desnice o tzv. kulturnom marksizmu i namijenio mu povijesno mjesto osnivača Frankfurtske škole (sic!).

Preseljenje Gramscija u Frankfurt dobro je došla potka u ovdašnjim desničarskim teorijama zavjere koje se nastavljaju na onu da su “frankfurtovci” osnovani s namjerom da preuzmu sve univerzitete i kulturne ustanove zapadne hemisfere i nametnu svoju ideologiju. U dosluhu su s njima bili i ovdašnji komunisti koji su 1945. preuzeli sve institucije i navodno ih zadržali u svojim rukama sve do danas. E tu onda desničari dolaze do svog Gramscija: vlast se preuzima tako da se ojača desno civilno društvo, osvoje institucije, nametne kulturna hegemonija i sve je riješeno. I pritom se ne mogu nikako odlučiti je li Gramsci samo bio politička inspiracija “ljevici” da preuzme sve institucije i od 1991. petokolonaški čami u njima i diktira kulturni život zemlje, analitički alat kojim će razumjeti tu strategiju ljevice ili zapravo inspiracija za njihovu strategiju.

Predavanjem u Europskom domu g. De Benoist rastumačit će svoje viđenje koncepta populizma u suvremenom medijskom okružju te objasniti koncept „medijakracije“ u kontektu najnovijih političkih događaja na europskom kontinentu. Nakon predavanja predviđena je mogućnost postavljanja pitanja iz publike.

Alain de Benoist (1943.), osnivač je i najvažniji mislilac „Grece“ škole mišljenja nastale u Francuskoj 1960-ih. Organizacija Grece (Groupement de recherche et d'études pour la civilisation européenne) primarno se bavi raščlambom i razvojem europske civilizacije. Organizacija je 1999. objavila manifest (Manifeste pour une nouvelle culture)u kojemu sažima svoje glavne filozofske ideje koje se kreću oko ideje geopolitički i duhovno snažne Europe koja ne bi smjela biti pod utjecajem dominantne ideologije prosvjetiteljstva modernog vremena kao i tržišnog neoliberalnog fundamentalizma.

Benoist kritički također promišlja i o demokraciji, slobodnom tržištu i egalitarizmu te uređuje dva časopisa Nouvelle Ecole od 1968. i Krisis od 1988. Među filozofima koji su utjecali na njegovu misao i
djelo nalaze se Antonio Gramsci, Ernst Jünger, Jean Baudrillard, Georges Dumézil, Ernest Renan, José Ortega y Gasset, Vilfredo Pareto, Guy Debord, Arnold Gehlen, Stéphane Lupasco, Helmut Schelsky, Konrad Lorenz.
Autor je više od 30 knjiga, a hrvatskoj je publici poznat od 1980-ih. U nas je dostupna knjiga "Komunizam i nacizam: 25 ogleda o totalitarizmu u XX. stoljeću: (1917.-1989.)", nakladnik Z. Hasanbegović. U Zborniku Trećeg programa Hrvatskog radija iz 1998. objavljen je njegov članak "Suočavanje s globalizacijom". De Benoist je nastupio i u dokumentarnom serijalu HTV-a o zločinima komunizma, a u travnju 2014. bio je gost Matice hrvatske u Zagrebu, gdje je održao predavanje povodom objavljivanja njegove knjige "Mi i drugi"(Nous et les autres) o problematici identiteta u doba globalizacije. Knjiga je studija i pokušaj zadiranja u samu genezu europskog identiteta, pitanjima subjektivnog i objektivnog identiteta iz političkog, kulturnog, filozofskog i drugih očišta.