Preskočite na glavni sadržaj

Nanna Debois Buhl / Kao da su stvari govorile

U sklopu programa 8. dana Arhiva Tošo Dabac, u MSU galeriji, u srijedu, 26. listopada, u 18 sati, otvara se izložba danske umjetnice Nanne Debois Buhl 'Kao da su stvari govorile'. Izložba ostaje otvorena do 7. studenoga.
vrijeme: 26.10.2016. 18,00
mjesto: Zagreb; MSU Galerija, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Danska umjetnica Nanna Debois Buhl istražuje slojeve priča i povijesti upisanih u krajolike i urbane prostore. Njezini su radovi „pomna čitanja” načina na koji se artefakti i ideologije međusobno odnose, putuju kroz vrijeme i pritom se mijenjaju. Samostalna izložba Kao da su stvari govorile objedinjuje stare i nove fotografske i video radove koji gradske vizure ispituju kroz predmete, biljke, životinje i arhitektonske komponente.

Svi fotografski radovi na izložbi dijele konceptualan i eksperimentalan pristup mediju fotografije. Tako izložba sadrži cijanotipe (fotografije načinjene bez fotoaparata) otpada u New Yorku; velike cijanotipske zastave koje prikazuju građevni materijal bukureštanske arhitekture; solarne fotograme iz danas napuštenog i devastiranog legendarnog zagrebačkog kupališta. Osim toga, sastavni dio izložbe je instalacija na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, posvećena fasadama modernističkog stambenog kompleksa u Novom Zagrebu, te, u galerijskom prostoru, kratki film koji se bavi promjenjivim fenomenom pasa lutalica u Bukureštu. Tim fotografskim i video istraživanjima koja prate njezine šetnje umjetnica proučava međuodnose materijalnog života, političkih odluka i promjenjivih urbanih struktura.

Novi radovi na izložbi rezultat su istraživanja okoliša Muzeja suvremene umjetnosti tijekom studijskog boravka Nanne Debois Buhl u MSU-u 2015. godine.
 
Nanna Debois Buhl je vizualna umjetnica koja živi u Kopenhagenu. Pohađala je Neovisni studij Muzeja Whitney u New Yorku, a diplomski studij likovnih umjetnosti završila je na Danskoj kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti. Njezine su instalacije i filmovi izlagani diljem svijeta, a u posljednje vrijeme u Muzeju umjetnosti PéreznaFloridi; SculptureCentreuuNewYorku; galeriji organizacije Art in General u New Yorku, Studio Museumu u njujorškoj četvrti Harlem, El Museo del Barrio u New Yorku, na 7. Bukureštanskom bijenalu u Rumunjskoj 2016. godine; u galeriji Lunds Konsthall u Švedskoj; galeriji Kunsthal u kopenhagenskoj palači Charlottenborg; Muzeju za suvremenu umjetnost u Roskildeu i u Muzeju suvremene umjetnosti Herning u Danskoj. Njezini se radovi nalaze u zbirkama Nacionalne galerije Danske, Muzeja suvremene umjetnost, Muzeja umjetnosti Vejle i Nacionalnog muzeja fotografije u Danskoj. Po narudžbi organizatora programa „Postotak za umjetnost”(Percent for Art) u New Yorku i Danskog vijeća za umjetnost izvela je niz velikih javnih infrastrukturnih projekata.

Kustosica izložbe: Jasna Jakšić, asistentica: Ana Bedenko
Izložba se odvija u sklopu 8. dana Arhiva Tošo Dabac. Programsku knjižicu 8. Dana Arhiva Tošo Dabac možete preuzeti OVDJE.