Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska predstavila sedam mladih autora i 17 nakladnika

Jučer, nakon pet dana, završio je 68. međunarodni Sajam knjiga u Frankfurtu, najvažnija svjetska manifestacija posvećena knjizi i pratećim industrijama. Hrvatska je predstavila sedam mladih autora pod motom 'Oni dolaze' i 17 nakladnika. Sajam je posjetilo oko 300.000 posjetitelja i 10.000 novinara iz cijeloga Svijeta.
vrijeme: 24.10.2016.
mjesto: Frankfurt, Njemačka
Na Sajam knjiga u Frankfurt dolaze izdavači, nakladnici, agenti, vlasnici autorskih prava, filmski producenti, knjižari, autori, prevoditelji i drugi. Na Sajmu je izlagalo oko 7100 izlagača iz oko 130 zemalja Svijeta. Posjetilo ga je oko 300.000 posjetitelja i 10.000 novinara iz cijeloga Svijeta. Zemlja počasni gost Sajma bila je Kraljevina Nizozemska koja je zajednički nastupila s belgijskom pokrajinom Flamanskom uz slogan „Sve ovo dijelimo”(This is what we share) a Francuska je partner sljedećeg Sajma 2017.

Tema ovogodišnjeg nastupa Republike Hrvatske bila je „Hrvatska: povijest - kultura – život“ a 17 nakladnika predstavilo je novitete iz svoje produkcije Pod motom „Oni dolaze“ sedam mladih autora: Zoran Antičević, Ružica Aščić, Katja Grcić, Ivan Jozić, Valent Pavlić, Iva Tkalec i Borna Vujčić predstavili su svoja djela publici u Frankfurtu. Na hrvatskom prostoru na Sajmu održane su promocije romana Borne Vujčića „Nužno zlo“ i zbirke kratkih priča Ivana Jozića „Muška svinja“; knjiga pjesama Katja Grcić „Nosive konstukcije“;  roman Zorana Antičevića „Evanđelje tame“; te zbirke kratkih priča Ive Tkalec „100 posto društveni odgoj“; Valenta Pavlića „Evanesco“ i Ružice Aščić „Dobri dani nasilja“. Uz njihova djela održane su i promocije autobiografskog romana Bojane Meandžije „Trči! Ne čekaj me...“ i „Velikog rječnika hrvatskog jezika“ Školske knjige.
Hrvatski izložbeni prostor posjetili su mnogi strani izdavači, vlasnici prava i autori u potrazi za našim izdavačima, prevoditelji, predstavnici tiskara i drugi poslovni partneri cijelog Svijeta, te brojni hrvatski iseljenici i studenti koji rade i žive u Njemačkoj. Sedam naših mladih autora ostvarili su i niz poslovnih kontakata sa stranim izdavačima, od europskih pa sve do kineskih, tajlandskih i japanskih, što možda rezultira i prijevodom nijhovih djela na strane jezike. Svi su oduševljeni što su predstavljali Hrvatsku na ovako važnom mjestu i impresionirani svime što su vidjeli i doživjeli na Sajmu.
Ministarstvo kulture RH i udruga Brod kulture iz Zagreba bili su ovogodišnji suorganizatori našeg nastupa. Dizajnerica Draga Komparak osmislila je decentni vizualni identitet i otvporen, moderno uređen izložbeni prostor Hrvatske na Sajmu. Velikim monokromatskim vizualima predstavljeni su hrvatska kultura, turizam, prirodne ljepote i znamenitosti a modernim namještajem hrvatskih dizajnera i naš produkt dizajn.  Na Sajmu su sudjelovali nakladnici: Alfa, Algoritam, Artizana, Dhar media, Evenio, Fraktura, Green Planet Travel, Hrvatska sveučilišna naklada, Kršćanska sadašnjost, Naklada Ljevak, Meandar Media, Naklada Pavičić, Naša djeca, Školska knjiga, Tekston, V.B.Z. i Verbum. Hrvatski nastup na Sajmu knjiga pomogli su i HEP, Badel 1862, Zagrebačka pivovara, Stock i  Hrvatska turistička zajednica. Na Sajmu knjiga u Frankfurtu osim zajedničkog nastupa u organizacijij Ministarstva kulture RH, izlagali su i izdavači Fraktura iz Zaprešića i Dječja knjiga iz Zagreba.

Sajam knjiga u Frankfurtu 2016
Pod pritiskom teških svjetskih zbivanja otvoren je 68. Frankfurtski sajam knjiga 2016. u sklopu kojeg je bilo organizirano oko 4000 raznih događanja vezanih za knjigu. Otvorili su ga holandski kralj Willem-Alexander, belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Spomenuli su migracije izbjeglica i problem njihove integracije, pročitano je pismo turske spisateljice Asli Erdogan koja je zatvorena u Turskoj nakon neuspjelog vojnog udara protiv premijera Erdogana, pričalo se i o budućnosti knjige i autorskim pravima koja je sve teže štititi u digitalno doba…
More, isti jezik, zajedničku povijest, književnost i ljepotu… sve to dijele Nizozemska i belgijska pokrajina Flamanska - počasni gosti ovogodišnjeg Sajma knjiga u Frankfurtu, koje su zajednički nastupile uz slogan “This is what we share!“ – Sve ovo dijelimo. A svi dijelimo vrijednosti, stavove, ideje, strahove, a dijeljenju se suprotstavlja nesloga, sukob i agresija. Upravo tu je snaga književnosti što daje nadu i što može raskinuti lance i srušiti zidove tiranija i što je mjesto dijaloga na kojem se sve razlike mogu susresti i tolerantno razgovarati a ne napadati i poništavati.
No, knjiga nije mrtva, muči se istina,ali živi … u padu je od 1.5 % u njemačkoj u nakladničkoj industriji, prodaje se više e-knjiga ali za manje novaca. U doba „contenta“ svi postaju stvaratelji sadržaja pa je i sam sajam proširio svoj sadržaj programom ARTS+ kojim želi „izaći“ iz svijeta knjige i povezati se s drugim kreativnom industrijama. Tu su zanimlive pojave na granici disciplina poput umjetne inteligencije koja sama razvija sadržaje i piše knjige npr., 3D tisak u arhitekturi i modi, virtualna stvarnost u pričanju priča, u prikazu muzej i urbanom planiranju, čak i digitalne trgovine za kreativne proizvode … Počasni gost Sajma bio je David Hockney, svjetski poznati slikar koji je među prvima još 80-tih godina prošloga stoljeća počeo „slikati“ pomoću računala, a danas iako u poznoj dobi slika pomoću I-pada.
Knjiga je povezana s filmskim biznisom i proizvođačima video igara a i njih Sajam povezuje i umrežava, te je cijeli jedan paviljon bio posvećen filmovima, video igricama i 3D virtualnom stvarnošću. Intrigira nas budućnost knjige a tu je svakako zanimljiva i 3D knjiga u koju se ulazi pomoću posebnih naočala a čitatelj/gledatelj se može uplesti u radnju i razgovarati s likovima. Omiljeni dio posjeta bio je i Galerija okusa – paviljon s kuharicama i knjigama posvećenim hrani iz cijeloga svijeta uz kuhanje uživo!  Frankfurt je bio kako moto sajma knjiga kaže – svjetski glavni grad ideja i mjesto gdje treba biti!